eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Bajnai: Újra kell jelölni helyünket a világban

Kiszámítható, értékeken nyugvó külpolitikára van szükség - mondta a Pénzügykutató és az Allianz Biztosító közös konferenciáján a miniszterelnök. Bajnai Gordon hozzátette: az értékek figyelembevételével kell meghatároznia Magyarországnak az érdekeit.

Újra ki kell jelölni helyünket a világban, mivel a válság átalakította a meglévő erőviszonyokat és trendeket - kezdte előadását a miniszterelnök. Bajnai Gordon szerint azok az országok tudnak gazdasági súlyuknál nagyobb külpolitikai befolyást elérni, amelyek csökkentik hiányukat és eladósodottságukat, ezáltal mérséklik pénzügyi függőségüket.

A miniszterelnök azt mondta: Magyarország két nagy szövetség tagja: az Európai Unióé és a NATO-é, ez határozza meg az értékeket, amelyeket képvisel külpolitikájában, és ezek figyelembevételével kell meghatározni az ország érdekeit és kijelölni a prioritásokat. A kormányfő szerint Magyarország érdeke az energiafüggőség csökkentése és az erre válaszként lehetséges alternatívák közül a Nabucco-t jelöltük meg prioritásként. Ugyanakkor nagyon fontos a szomszédságpolitika is, amelyben a határon túli magyar kisebbség érdekeinek figyelembevételével kell a prioritásokat megjelölni. A miniszterelnök megjegyezte: ahhoz, hogy egy ország külpolitikája sikeres legyen belső egység is szükséges, mert a megosztottság perifériára szoríthat.

A szomszédságpolitika kiemelt jelentőségű a magyar külpolitikában - mondta a külügyminiszter a Pénzügykutató és az Allianz Biztosító közös konferenciáján. Balázs Péter hozzátette: míg több, nem szomszédos államban pozitív kép él Magyarországról, addig közvetlenül mellettünk ez közel sincs így.

Egységesnek és kompromisszumra képesnek kell lennie az unió politikájának, mert akkor erős és cselekvőképes egy szervezet kifelé - mondta a konferencián a külügyminiszter. Balázs Péter kiemelte: a magyar külpolitika fókuszában a szomszédságpolitika van, amely sokkal több feladatot ad, de azt tudomásul kell venni, hogy egy szervezetben azonosak a célok.

A külügyminiszter hangsúlyozta, több olyan ország van, ahol pozitív kép él a magyarokról, ilyen például Finnország, Törökország, Németország, vagy Kína, ugyanakkor a közvetlen szomszédjaink esetében egyáltalán nem így van, ezen kellene javítani.

Balázs Péter azt mondta: javasolta például az unióban, hogy középiskolában tanítsanak meg 1000 szót a szomszéd államok nyelvén és emellett kulturális és történelmi ismereteket ezekről az országokról, mert ez is egy modern állam feladata és közelebb hozhatja az államokat egymáshoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×