eur:
388.6
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Az egészségügyi intézmények adóssága jövőre meghaladhatja a 100 milliárdot

Több mint 57 milliárd forinttal kevesebb pénzből gazdálkodnak idén a kórházak, mint tavaly - véli Rácz Jenő volt egészségügyi miniszter. A Veszprém Megyei Kórház főigazgatója szerint jövőre a 100 milliárd forintot is meghaladhatja az egészségügyi intézmények adóssága.

Az első Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere szerint a következő kormánynak alapjaiban kell átalakítania az egészségügyi ellátórendszert, ellenkező esetben az ágazat összeomlik. Rácz Jenő azt mondta, az ágazat pénzügyi válságban van.

"A kórházak 57,1 milliárd forinttal gazdálkodnak kevesebb pénzből idén, mint a tavalyi évben. A várható adósságállomány az év végére az ellátórendszerben meg fogja haladni a 100 milliárd forintot. Ez alapján az eladósodottság szintje 18 százalékos" - jelentette ki.

Rácz Jenő ma a Veszprém Megyei Cholnoky Ferenc Kórházat vezeti, amely idén 680 millió forinttal kevesebb bevételhez jut, miközben 300 millió forinttal kell többet költenie. A nyolc milliárd forintos teljes költségvetéséből tehát egymilliárd kiesik. A volt miniszter utalt a az idei 10,5, és a jövő évi 38 milliárd forintos állami tőkepótlásra, ami szerinte csak átmenetileg lesz elég.

"Ez az összeg valószínűleg elegendő lesz, hogy valamennyire átmenetileg működőképessé tegye az ellátórendszert, viszont így február elsejére körülbelül onnan indulnak a kórházak, ahol tavaly év végén abbahagyták" - fogalmazott.

Rácz Jenő szerint hibás a pénzügyminisztériumi gondolkodás, mely szerint az egészségügy csak egy kiadási tétel a költségvetésben. Az ágazat ugyanis szerinte nagyobb GDP-t termel, mint amennyit költ. Az egykori tárcavezető kérdésre válaszolva elmondta, a hálapénz nem történelmi tradíció, hanem közgazdasági szükségszerűség. Szerinte ugyanis ha a kereslet/kínálat egyensúlyba kerül az egészségügyben, a paraszolvencia is visszaszorul majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×