eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Székely Tamás: Január közepén tetőzik a járvány

Valószínűleg január 2. vagy 3. hetében tetőzik az újinfluenza-járvány Magyarországon - mondta az InfoRádióban az egészségügyi miniszter. Székely Tamás arról is beszélt, hogy az eddig beoltott, mintegy 1,3 millió ember közül komolyabb szövődmény még senkinél sem jelentkezett az oltás miatt.

A kórházakban és a hosszabb nyitva tartású rendelőintézetekben nyílnak további oltópontok a héten; összesen 200 lesz az országban, eddig 29 nyílt meg kísérleti jelleggel - mondta az InfoRádióban az egészségügyi miniszter. Hozzátette: a jelenlegiekben eddig naponta nagyjából 2500 ember oltatta be magát, így a teljes kapacitás mellett várhatóan napi 20 ezer embert oltanak be 3000 forintos térítés ellenében.

Székely Tamás hangsúlyozta: az elszámolás és az oltóanyag biztonságossága miatt itt ingyenes oltást nem adnak be az orvosok, sem olyat, amelyet patikában váltott ki a páciens.

Elmondta azt is: az oltóanyagot 2-6 fokon kell tárolni, ezért akik a háziorvosukkal íratták fel a vakcinát, és patikában váltották ki, minél hamarabb, lehetőleg egy napon belül adassák be maguknak azt, és addig is tartsák hűtőben az oltóanyagot. Ha valaki ezt nem teszi meg, és napokig tárolja hűtetlenül, majd beadatja magának a vakcinát, annak lehetnek következményei: enyhébb az, hogy hatástalan lesz az oltás, mert az abban lévő fehérjék lebomlanak, a súlyosabb, hogy megromlik a vakcina, ekkor szövődmények is felléphetnek.

Bár a járvány elején a szakemberek azt ajánlották: az a biztos, ha mindenki beadatja magának a szezonális és a pandémiás vírus elleni oltást is, szezonális oltóanyagból lényegesen kevesebb készült, az állam - ahogy minden évben - 1,3 milliót rendelt belőle, a patikákba pedig további 300 ezer érkezett, míg a H1N1 elleni oltásból összesen 6 millió készül. Székely Tamás ennek kapcsán elmondta: a fiatal vagy felnőtt egészséges emberek számára elsődlegesen a H1N1 elleni oltóanyag beadása a fontos - a legveszélyeztetettebb a 25 és 45 év közötti korosztály -, míg a 65 év felettieknek a szezonális vírustól kell tartaniuk.

Szerinte minden korcsoport számára van elegendő oltóanyag abból, amely számukra a nagyobb kockázatot jelenti. Arról is beszélt, hogy nincs mód további szezonális influenza elleni oltóanyag készítésére, mivel a gyártó átállt az újinfluenza-vírus elleni vakcina gyártására, a kapacitás pedig mindkettő előállítását nem teszi lehetővé.

Hozzátette: a háziorvosok jelentései alapján kimutatható, hogy míg az év 40. hetében - ekkor kezdték el gyűjteni az adatokat a szakemberek - a szezonális vírus volt a gyakoribb, később a kétféle influenza ugyanolyan arányban fertőzött, mára azonban a szezonális visszaszorulóban van és egyre nagyobb arányban fertőz az új típusú influenza. A járvány tetőzése a korábbi éveknél egy kicsit korábban, január 2. vagy 3. hetében várható.

Elmondta azt is: eddig a lakosság nagyjából 13-15 százaléka, azaz 1 millió 300 ezer ember oltatta be magát a pandémiás vírus ellen. Hozzátette: az oltó orvosok eddig nagyjából 70-szer jelentettek mellékhatásról, ezek mindegyike enyhe volt, bőrpír vagy hőemelkedés.

A miniszter arról is beszélt, hogy bár az oltást korábban nem ajánlották azoknak, akik tojásallergiában szenvednek, kórházban, ellenőrzött körülmények között beadható a vakcina. Mint mondta, Budapesten például a László Kórházban végeznek el ilyen oltást.

A tárcavezető a vírusmutációk megjelenése kapcsán azt mondta: a genetikai állománya nem változott a vírusnak, és nem is fertőzőképesebb az eddig felbukkant mutáció. A Magyarországon forgalomban lévő vakcina a vírus teljes genetikáját tartalmazza, így az eddig felismert mutáció ellen is védettséget ad, ezért akik beoltatják magukat, azoknak nem kell tartaniuk ezektől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×