INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Ismét módosítja a tárca a rezidensképzés szabályát

Infostart / InfoRádió
Az InfoRádió értesülései szerint hamarosan módosul a rezidensképzésről szóló, júniusban kihirdetett jogszabály. Úgy tudjuk, az egészségügyi miniszter enged a rezidenseknek, és visszavonja a szerintük törvénysértő passzusokat.

A rezidensképzésről szóló új jogszabály előkészítését nagy viták előzték meg, a szakma és a rezidensek is megfogalmazták aggályaikat. A szabályozás eredeti célja az volt, hogy a magyar szakorvosjelöltek ne menjenek külföldre dolgozni, maradjanak Magyarországon, lehetőleg hiányszakmákban helyezkedjenek el, cserébe ingyenes képzést kapnak, munkát, és munkahelyi biztonságot.

A rezidensek ezt röghöz kötésnek nevezték. Szerintük finoman szólva sem a legjobb megoldás, hogy az orvosi diploma megszerzése utáni 5 éves rezidensképzés idejére, és még 4 évre szerződniük kell egy kórházhoz; a 9 évet több intézményben is eltölthetik. A munkáért természetesen bérezés jár, de ha megszakítják az állam által fizetett képzést, felbontják az intézménnyel a szerződést, akkor vissza kell fizetniük az oktatás költségét.

Úgy tudjuk, ez az egyik pont, ahol Székely Tamás egészségügyi miniszter változtatni fog és gesztust gyakorol. A régi rendszerben ugyanis a rezidensek elmehettek szülni, többször is, és letölthették a teljes gyes idejét, a szerződésük nem került veszélybe.

A júniustól hatályos törvény szerint azonban, akik például már szakorvosjelöltek, 2009 -ig beléptek a rendszerbe, nem tudnak gyermeket vállalni, mert fél év kihagyás után a jogviszonyuk megszűnik, 2011 végéig nem is tudják teljesíteni a meghatározott képzési egységet.

Az InfoRádió értesülései szerint az országban legalább 100-an érintettek a többek szerint alkotmányt is sértő intézkedésben.

Akik 2010-ben lépnek be a rezidensképzésbe, azoknak sem lesz könnyű, igaz náluk 3 évre szakítható meg az oktatás, de ezen idő is csak valószínűleg egy gyermek vállalására elegendő.

A rezidensek ráadásul 25 és 32 év közöttiek, a szakma szerint érthető, ha nem akarják jobban kitolni a gyermekvállalás idejét. Úgy tudjuk, a tárcavezető egy másik passzust is megváltoztat, ami kedvező lesz a rezidenseknek.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha egy szakorvosjelölt régiós hiányszakmában dolgozik a képzés ideje alatt, akkor 50 százalékos pluszfizetést is kaphat havonta. Viszont, ha másik régióban vagy akár ugyanott pozíciót vált, és nem hiányszakmában munkálkodik tovább, akkor az 50%-os korábbi pluszpénzt elkérheti az állam. Értesüléseink szerint a miniszteri változtatás révén nem válik visszakövetelhetővé ez az összeg.

Magát megnevezni nem kívánó forrásunk szerint a jogalkotónak és a rezidenseknek is jól jöhet egy év türelmi idő a jogszabály felfüggesztése közben annak újbóli átgondolásához, megváltoztatásához, kiegészítéséhez és nem utolsó sorban a monitoring rendszer kiépítéséhez, ez utóbbi ugyanis - információink szerint - a törvényi előírás ellenére sem valósult meg.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk