INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Brutális csatornadíj-emelés sem kizárt - lapszemle

Infostart / InfoRádió
60-70 százalékos csatornadíj-emelés lehet Budapesten a jövőben, ha a főváros jelenlegi MSZP-SZDSZ-es többsége a csepeli, más néven központi szennyvíztisztító működésének költségeit teljes egészében a lakosságra, a budapesti fogyasztókra hárítja.

A Magyar Nemzet azt írja: a belső forrásokból származó értesülést a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésére beterjesztett drasztikus közműdíj-emelési csomag dokumentumai is alátámasztják.

2009 első kilenc hónapjában kevesebb gyerek született, a halálozások száma pedig lényegében ugyanannyi volt, mint tavaly - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Ennek következtében több mint 23 ezerrel vagyunk kevesebben, mint tavaly ilyenkor: 10 millió 19 ezren. Ha semmi nem változik, jövő ilyenkor 10 millió alá eshet a lélekszám Magyarországon - olvasható a Népszabadságban.

Mivel az alkotmány szerint áprilisban vagy májusban lehet a választás, így könnyen kisakkozható a rendszerváltás utáni hatodik országgyűlési választás időpontja - olvasható az Indexen. Nagy valószínűséggel április 11-ére és 25-ére írja ki az országgyűlési választásokat Sólyom László köztársasági elnök. Eddig az államfő mindig a lehető legkorábbi időpontra tette a választást, mivel a bejelentése egyben a kampány kezdete is.

Az év vége felé általában jelentősen megnő az éves adókedvezmény kihasználását célzó befizetések szám, az idén azonban néhány piaci szereplő kedvezőtlennek tartja a kilátásokat. Akad pénztár, ahol úgy látják: az idén kevesebben fogják a maximális adókedvezményre jogosító összeget befizetni, mint a korábbi években. A biztosítók egy része szerint az életbiztosítások jövőre megszűnő támogatása extra igényeket generálhat, mások azonban attól tartanak, ez visszavetheti az idei befizetéseket is - áll a Napi Gazdaságban.

Gödörbe futott a taxipiac: 10-20 százalékkal csökkent a fuvarok száma az idén a Világgazdaság által megkérdezett piaci szereplők tapasztalatai szerint. Mind a céges, mind a lakossági ügyfelek esetében erőteljes volt a zuhanás az év első hónapjaiban, azóta pedig alacsony szinten stagnál a piac. A nehéz körülmények következtében a korábbinál jóval több taxis dobta be a törülközőt, és nagy a taxicégek közötti fluktuáció is. Mivel a fuvarszervezők túlnyomórészt a sofőrök által befizetett tagdíjból élnek, jelentős bevételkiesést kell elkönyvelniük azoknak, akiknél nagyobb mértékben csökkent a kocsik száma.

A portfolio.hu több tőzsdei vállalatot is megkérdezett, hogy milyen lépéseket tettek eddig az új influenza elkerülése vagy kezelése érdekében, továbbá rendelkeznek-e olyan tervvel, amely váratlan helyzetekben is biztosítja az üzletmenet folytonosságát. A válaszok alapján a vállalatok mindegyike felkészült, még a kisebb cégek is, az új típusú influenza elleni védoltás lehetőségét pedig szinte kivétel nélkül biztosítják a dolgozóknak. Tömeges megbetegedésekről eddig egy társaság sem számolt be.

Hanganyag: Gál Ildikó

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1.
 


Lapszemle 2.
 


Gazdasági lapszemle
 


A címlapról ajánljuk