eur:
393.75
usd:
365.49
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az állások több mint kétharmadánál követelmény a nyelvtudás

Az álláshirdetések 68 százalékában szerepel a pályázat feltételeként valamilyen idegen nyelv, leginkább az angol ismerete - derül ki a Workania.hu legfrissebb felméréséből.

Az internetes állásportál a kutatásában megvizsgálta, hogy az elmúlt egy évben Magyarországon megjelent több ezer online álláshirdetésben a munkáltatók milyen gyakran fogalmazzák meg elvárásként valamilyen idegen nyelv ismeretét, és ennek milyen arányban felel meg az álláskeresők önéletrajzában feltüntetett "munkaképes" nyelvtudás.

A felmérés szerint az összes álláshirdetés 64 százalékában szerepel az angol nyelvtudás elvárásként. Német nyelvet a pályázatok 13 százalékában várnak a munkáltatók, francia 3,8 százalékában szerepel, míg a további eredmények: orosz 2,6 százalék, olasz 2 százalék, lengyel 1,6 százalék, cseh 1,2 százalék, román 1,1 százalék.

A hirdetésekre jelentkező álláskeresők 48 százaléka jelöli meg az angolt, mint munkaképes nyelvtudást, németül a pályázók 29 százaléka tud, a román nyelvismeret az álláskeresők 3,1 százalékánál szerepel, a francia pedig 2,8 százalékuknál.

A pályázók 2,3 százaléka használja munkaképes nyelvként az olaszt, 2,2 százalékuk az orosz nyelvet, 1,5 százalékuk pedig a spanyolt és a szlovákot.

A kutatás során feltérképezték néhány környező ország álláskeresőit is: Csehországban angolul az álláskeresők 59 százaléka, németül 43 százalék, oroszul pedig 16 százalék beszél. Szlovákiában ez az arány 66, 48 illetve 13 százalék.

Az angol nyelv, mint követelmény a hirdetések 69 százalékában szerepel a cseheknél, Szlovákiában ez az érték 52 százalék. Német nyelvet 16, illetve 14 százalékban várnak el országonként.

A Workania kutatói egyes munkakörökre vonatkozóan is elemezték a magyarországi elvárásokat. A középvezetői, menedzseri pozíciókra vonatkozó hirdetések 62 százalékában szerepelt elvárásként valamilyen idegen nyelv ismerete, ugyanez a feltétel 72 százalék a felsővezetők körében. A menedzserek keresésére irányuló hirdetések 23 százalékában, a felsővezetőket keresők 35 százalékában pedig az angoltól eltérő másik idegen nyelv ismeretének szükségessége jelenik meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×