INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Matolcsy György: a jövő év közepére más ország, más jegybank kell

InfoRádió / MTI
A jövő év közepére egészen más országot, gazdaságpolitikát és jegybankot kell magunk elé képzelni - mondta Matolcsy György az FN.hu-nak adott interjúban.

A Fidesz vezető gazdaságpolitikusa szerint a négy százalékos GDP-arányos kamatkiadás megfelezhető egy, másfél éven belül, s a bürokrácialeépítés keretein belül még meg lehet spórolni a GDP 1-1,5 százalékát, ami már önmagában 700-800 milliárd forintos megtakarítás. Ennek egy részét lehet költeni az egészségügy, az oktatás, a gyermekvállalás támogatására, más részét adó- és járulékcsökkentésre fordítani.

Matolcsy György karcsúbb, okosabb, hatékonyabban működő, de erősebb államot javasol, a hatékonyságot véleménye szerint legalább 25-30 százalékkal lehetne növelni.

Az állam ma Magyarországon összeroskad a saját maga által vállára vett terhek alatt, ha sokkal kevesebb lenne az állami feladat, akár 25-30 százalékkal, akkor azt kevesebb ember fogja elvégezni - állítja a volt gazdasági miniszter.

A Fidesz gazdaságpolitikusa szerint a közigazgatásban elsőként a felesleges feladatokat kell megszüntetni. "Át kellene állítani e-kormányzásra a magyar közigazgatás jelentős részét, és ezt követően kell megnézni, hogy szükség van-e ennyi emberre - valószínűleg nem. Érdemes átállni részmunkaidőre, távmunkára..."

Megfogalmazása szerint a béreket jelentősen emelni kell a közszférában. Például egy kezdő orvosnál 200 ezer, egy kezdő rezidensnél 400 ezer nettó bér alatt nem tartható meg a magyar orvos Magyarországon.

Arra a kérdésre, hogy mikor lesznek ilyen bérek, Matolcsy válasza: "nem vagyok abban a helyzetben, hogy megmondjam, de annyit tudok, hogy minél később térünk rá, annál több fiatal és tehetséges orvos megy el Magyarországról. Szerintem ez bűn." Hozzátette, hogy sokkal kisebb létszámmal, de sokkal magasabb bérekkel kellene működnie a magyar közigazgatásnak is.

Nemzeti érdek, hogy a pénzügyi szektor fele legyen magyar tulajdonban, a jelenlegi 10-15 százalékos aránnyal szemben. Ma a pénzügyi szektorban valójában nincs vagy gyenge a verseny, a sok szereplő ellenére - fogalmazott az interjúban Matolcsy György.

A címlapról ajánljuk