eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Vadas László: Az egyetemek évről évre a túlélésre játszanak

A foglalkoztatók leginkább amiatt csalódottak, hogy a végzős egyetemisták nem elég motiváltak - mondta a CEMI ügyvezető igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Vadas László arról is beszélt: a jövőben elindulhat a rivalizálás az elitképzésben, a verseny pedig arra ösztönzi majd az iskolákat, hogy ne engedjenek a minőségből.

Nem elégedettek a végzős egyetemisták és főiskolások motiváltságával a foglalkoztatók - mondta a CEMI ügyvezető igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Vadas László szerint a fiatalok talán azért nem elég lelkesek, mert az intézményekből kikerülve nem találnak olyan állásajánlatokat, amilyenekre korábban számítottak.

Vadas László arra is felhívta a figyelmet, hogy a munkáltatók azzal nem elégednek meg azzal, ha a pályázóknak papírjuk van a nyelvismeretről vagy a szakmai gyakorlatról. Éppen ezért gyakran már a felvételi beszélgetés idegen nyelven zajlik náluk, és a gyakorlati ismeretek bizonyítását kérik - tette hozzá.

A CEMI ügyvezető igazgatója úgy véli: az általuk összeállított felsőoktatási rangsor legnagyobb értéke, hogy megmutatja, mit gondolnak a munkáltatók egy adott felsőoktatási intézményből kikerült fiatal diplomájának értékéről, illetve a hallgatókról.

Hozzátette: tavaly minden egyetem és főiskola rektorát arra kérték, hogy mondjon véleményt a rangsorról, amelynek eredményeként újra felülvizsgálták a felmérés módszertanát. Ennek nyomán idén a tanári fokozattal, docensi minősítéssel dolgozó oktatók aránya helyett a tudományos minősítéssel rendelkezők arányát mérik az oktatói karban.

Megindul a verseny

Vadas László szerint komoly versenyhelyzetet teremt, hogy az ELTE is megindította közgazdászképzését egy nagyon erős oktatói gárdával, a Magyar Tudományos Akadémia közgazdasági hátterével. A CEMI ügyvezető igazgatója szerint az efféle rivalizálás arra ösztönzi majd az egyetemeket, hogy a fő diszciplínákban ne engedjenek a minőségből.

A Bolognai folyamat komoly kihívás elé állítja a felsőoktatási intézményeket, amelyek vezetői ugyanakkor nem tudják, milyen rendszerben kell majd tanítaniuk négy-öt év múlva, évről évre a túlélésre játszanak. "Minőségben az egyetemi tananyagokat gyakran annyira meg kellett vágni, hogy szinte már értelmetlennek tartják azt, amit az első három évben tanítani kell" - magyarázta Vadas László.

A CEMI ügyvezető igazgatója szerint igaz ugyan, hogy nyugat-európai összehasonlításban Magyarországon kevés a diplomás, az azonban csak félmegoldás, hogy a fiatalok nagy része tizennyolc éves korában felsőoktatási intézményben. Ennek következményeképp ugyanis a régióban nálunk sokkal kevesebben dolgoznak a 18-25 éves korosztályból, hiszen mindenki az iskolapadban ül.

A fiatal szakemberek, szakmunkások csoportja nagyon hiányzik a gazdaságból, akárcsak az 50 év fölötti férfiak és a 24-30 év közötti nők - fűzte hozzá Vadas László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×