eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Erdei Tamás: a hitelezés korlátozásával kevesebben jutnának lakáshitelhez

Országszerte megemlékezéseket tartottak október 6-a alkalmából. A pénzügyminiszter szerint folytatni kell a kormány által megkezdett gazdasági és pénzügyi politikát. Három amerikai tudós kapja az idén a fizikai Nobel-díjat

Országszerte megemlékezéseket tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett vezetőinek és az első felelős magyar kormány vértanúhalált halt miniszterelnökének tiszteletére. Az állami megemlékezés-sorozat a Kossuth téren kezdődött, ahol a közjogi méltóságok jelenlétében felvonták majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság lobogóját. Később a Batthyány-mauzóleumnál és a Fiumei úti sírkertben, a Nemzeti Panteonban, valamint a Batthyány-örökmécsesnél koszorúzást tartottak. Megemlékezést rendeztek Aradon, a Szabadság-szobornál is.

A pénzügyminiszter szerint folytatni kell a kormány által megkezdett gazdasági és pénzügyi politikát, amelynek - mint mondta - már látszanak az eredményei. Oszkó Péter a parlamentben, a 2010-es költségvetési javaslat általános vitáját megnyitó expozéjában hozzátette: a szigorú intézkedéseknek lehet meg az az eredménye, hogy Magyarország erős pozícióban kerülhet ki a válságból. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke arról beszélt, hogy a benyújtott tervezet nem alkalmas a válság kezelésére, és az alapján a jövő év közepéig sem lehet biztosítani az ország gazdálkodását. Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék elnöke úgy vélte: a nehezen kiszámítható, gyorsan változó gazdasági folyamatok miatt nem lehet minősíteni a fő számok teljesíthetőségét.

Hivatalos ingatlanadó-kalkulátort indít november 15-én a kabinet - jelentette be a kormányszóvivő. Szollár Domokos elmondta: az APEH és az Ügyfélkapu honlapján fellehető űrlap kitöltése után az adóhatóság számítógépes rendszere kiszámítja az ingatlan becsült értékét. Hozzátette: a lekérdezés ingyenes lesz, és az online felületen körülbelül 5 percet vesz igénybe. A Fidesz reagálásában közölte: ha a párt a választásokon bizalmat kap az emberektől, akkor egyik első intézkedéseként eltörli az ingatlanadót.

Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint tovább mélyítheti a recessziót a jegybank által kidolgozott, a hitelezés korlátozásáról szóló javaslat. Erdei Tamás az InfoRádióban úgy vélte: szükség lehet egyfajta szűkítésre, a hitel és az érték arányának korlátozására, de ilyen szigorú összefüggés a jövedelmekkel nem indokolt. A Magyar Bankszövetség korábbi elnöke hozzátette: a kezdeményezés megnehezíti a lakossági hitelezést és kevesebben jutnának például lakáshitelhez. Korábban több szakértő is hasonlóan nyilatkozott.

Még nem döntött arról Szili Katalin, hogy indul-e a jövő évi parlamenti választásokon. Az Országgyűlés volt elnöke erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt. A szocialista politikus emlékeztetett arra: már elfogadta az MSZP pécsi és Baranya megyei szervezetének jelölését a területi listavezetői helyre, de elhatározása még nem végleges.

A nyugat-balkáni országok stabilitásának fontosságáról fogadtak el közös nyilatkozatot a visegrádi országok külügyminiszterei a kibővített budapesti tanácskozáson. A Külügyminisztérium szóvivője közölte: a négy visegrádi ország szerint a balkáni térség fejlődésében az euró-atlanti szervezetek bővítésének is kulcsszerepet kell kapnia. Mátrai Zsuzsanna hozzátette: a résztvevők abban is egyetértettek, hogy Magyarország a 2011 első félévi uniós elnöksége idején kiemelten támogassa a balkáni integrációs törekvéseket.

Romániában bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék a kormány ellen, amelynek bukása nagyon valószínűnek tűnik, ugyanis valamennyi ellenzéki politikai erő Emil Boc miniszterelnök kisebbségi kabinetjének a menesztése mellett foglalt állást. Crin Antonescu liberális pártelnök szerint a november végi államfő-választásig egy független miniszterelnök által irányított szakértői kabinetnek kellene kormányoznia Romániát.

Görögországban megalakult a vasárnapi előrehozott választásokat megnyerő Pánhellén Szocialista Mozgalom új kormánya, amelyben a miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu magának tartotta meg a külügyi tárcát. A kulcsfontosságú pénzügyminiszteri posztot a 48 éves Jeórjiosz Papa-konsz-tantinu pártszóvivő kapta. Az új kormányban összeolvasztottak több korábbi tárcát, és létrehoztak egy újat is a környezetvédelem, illetve azzal összefüggő energiaügyek és légkörvédelem feladatainak végrehajtására.

Három amerikai tudós kapja az idén a fizikai Nobel-díjat - jelentette be Stockholmban az elismerést odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A 10 millió svéd koronával járó díj felét Charles Kao-nak ítélték oda az optikai szálakon keresztül történő fénytovábbítás területén elért alapvető eredményeiért. Az elismerés másik felét megosztva kapja Willard Boyle és George Smith egy képalkotó félvezető detektor, a CCD-szenzor feltalálásáért.

Elutasította a svájci igazságügyi minisztérium Roman Polanski filmrendező kérelmét, hogy helyezzék szabadlábra, amíg a kiadatásáról döntenek. A tárca szóvivője elmondta: a kormányzat szerint nagy a kockázata annak, hogy az Oscar-díjas művész - szabadlábra helyezése esetén - megszökik. Roman Polanski jelenleg egy svájci börtönben várja a döntést esetleges kiadatásáról az Egyesült Államokba, egy több mint harminc évvel ezelőtti szexuális bűncselekmény miatt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×