eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Megkezdődött az ENSZ-közgyűlés 64. ülésszaka - a nap legfontosabb hírei

New Yorkban az ENSZ megerősítését szorgalmazó főtitkári felhívással kezdődött meg a világszervezet 64. ülésszaka. Ban Ki Mun arra szólította fel a tagállamokat, hogy erejüket egyesítve adjanak választ az éghajlati változásokkal, a nukleáris fegyverek terjedésével és a szegénységgel kapcsolatos gondokra.

Az általános vitában Barack Obama amerikai elnök a kölcsönös érdekeken és kölcsönös tiszteleten alapuló sokoldalú együttműködés új korszakának megteremtését szorgalmazta.

Berlin nem akadály

Németországban aláírta az államfő az Európai Unió reformszerződésének elfogadásához szükséges kiegészítő törvényeket - közölte Horst Köhler hivatalának szóvivője. Ezzel elhárult az akadály a lisszaboni szerződés németországi ratifikációja útjából. A kiegészítő jogszabályokat az alsó- és a felsőház nyáron gyorsított eljárásban fogadta el. Minderre azért volt szükség, mert a német alkotmánybíróság június végén a parlament jogainak kiterjesztéséhez kötötte az uniós reformszerződés ratifikációját. A lisszaboni szerződés életbe lépéséhez mind a 27 tagállam megerősítése szükséges.

"Van mód a kamatcsökkentésre Magyarországon"

Londoni elemzők szerint van mód a gyors magyarországi kamatcsökkentésre. A Barclays Capital legújabb elemzésében azt írja: a magyar folyómérleg-hiány az idén nem fogja elérni a GDP három százalékát sem. A City egyik vezető befektetési pénzintézete a dokumentumban azt írta: az adatok alapján a külföldi tulajdonos bankok kitartanak az ország mellett, ezt igazolja, hogy a magyar bankrendszer külső adósságállományának megújítási aránya térségi összehasonlításban is magas. A Barclays Capital úgy véli: ezek a folyamatok lehetővé teszik a Magyar Nemzeti Banknak a pénzügypolitikai enyhítés folytatását, és megteremtik annak alapját, hogy a magyar jegybanki alapkamat már 2010 első negyedévének végére 5 százalékra csökkenjen.

Szabályosabban gazdálkodnak az önkormányzatok

Az Állami Számvevőszék szerint javult az önkormányzatok gazdálkodásának szabályszerűsége 2008-ban. A szervezet elnöke az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottságának ülésén azt mondta: stabilizálni kell az önkormányzati rendszert, a testületek funkciói, feladatai és finanszírozása nem választhatók el egymástól. Kovács Árpád közölte: a helyi önkormányzatok 2008-ban több mint 1.400 milliárd forintból gazdálkodhattak, és mindössze háromnál indult csőd közeli helyzet miatt adósságrendezési eljárás. Az ülésen a kormánypárti és az ellenzéki képviselők eltérően ítélték meg az önkormányzatok 2008. évi helyzetét.

Parragh felfüggesztené a minimálbér-emelést

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a gazdasági válságra tekintettel fel kellene függeszteni a tervezett minimálbér-emelést. Parragh László úgy vélte: a vállalkozásoknak jobb lenne, ha a válság okozta nehéz helyzetben egyelőre maradna a jelenlegi 71.500 forintos minimálbér. Hozzátette: a garantált bérminimum, a szakmunkás minimálbér emelése is jelentős többletterheket róna a vállalkozásokra. A szakember emlékeztetett arra, hogy a cégek mozgástere jelentősen szűkült és szűkül a válság miatt, a 6-7 százalékos GDP-csökkenés mellett 8-10 százalékos fogyasztás-visszaesésre is számítani kell.

Jakab a gabonakereskedelem beindítását sürgeti

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke szerint sürgősen be kell indítani a gabonakereskedelmet Magyarországon. Jakab István az InfoRádióban hangsúlyozta: ha a gazdák nem tudják időben értékesíteni terményeiket, veszélybe kerülhet számos család vagyoni helyzete, és a jövő évi termés is. Úgy vélte: kemény agrárdiplomáciára volna szüksége Magyarországnak, mivel az egyes uniós tagállamok nem azonos feltételek mellett tudják értékesíteni megtermelt gabonájukat, azonban jelenleg a magyar kormány keveset tesz a hazai agráriumért. Hozzátette: bár 25 százalékkal kevesebb gabona termett az idén tavalyhoz képest, a felvásárlási árak mégsem emelkedtek, hanem 30-50 százalékkal csökkentek.

Nézőpont: a következő Fidesz-kormány lesz

A Nézőpont Intézet adatai szerint az elmúlt egy hónapban nem változott jelentősen a pártok támogatottsága. A Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő felmérés alapján az aktív szavazók közül 52 százalék a Fideszre, 11 százalék az MSZP-re, 8 százalék pedig a Jobbikra voksolna, ha most vasárnap lennének a választások.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×