INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Túlélők után kutatnak az indonéziai földrengés után

InfoRádió / MTI
Túlélők után kutattak csütörtökön a mentőcsapatok az indonéziai Jáva sziget nyugati részén a Richter-skála szerint 7,3-as fokozatú földrengés után, amely már bizonyosan legkevesebb 45 ember halálát okozta.

Több tucatnyian eltűntek, legalább 110 embert kórházban ápolnak, közülük tíz állapota válságos - közölte az indonéziai katasztrófavédelem szóvivője. Nagy erőkkel kutatnak túlélők után Cianjur falu közelében, amelynek lakóit földcsuszamlás temette maga alá, itt mintegy 30 embert tartanak nyilván eltűntként.

A hatóságok becslései szerint a szerdai földmozgás 18 ezer épületet rongált meg.

Susuilo Bambang Yudhoyono indonéziai államfő a nap folyamán a földrengés sújtotta térségbe utazik.

A földmozgást, amelynek központja a nyugat-jávai Bandungtól 104 kilométerrel délkeletre a tengeren, 64 kilométer mélységben volt, számos utórengés követte. A földrengést a fővárosban, Jakartában is érezni lehetett, az emberek pánikszerűen az utcára menekültek. A csendes-óceáni cunami-előrejelző központ az epicentrumtól néhány száz kilométeres térségre vonatkozó, lokális szökőárriadót rendelt el, de fél órával később lefújták a figyelmeztetést.

A tektonikus törésvonalak mentén fekvő Indonéziában gyakoriak a földrengések. Öt évvel ezelőtt, 2004 decemberében pusztító szökőárat indított útjára egy nagy erejű földrengés Indonézia nyugati partjainál. A cunami közel 230 ezer ember életét oltotta ki az Indiai-óceán térségében.

A címlapról ajánljuk