eur:
389.68
usd:
362.02
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"A szlovák nyelvtörvény összhangban van a nemzetközi normákkal" - a nap legfontosabb hírei

A külügyminiszter szerint megvan a politikai szándék a magyar-szlovák kormányfői találkozóra. Balázs Péter, miután zárt ajtók mögött tájékoztatta az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságát a két ország viszonyát érintő közelmúltbeli eseményekről, azt mondta: az előkészítés megkezdődött, az esemény Magyarországon lesz.

A magyar diplomácia irányítója szerint a találkozónak nem lenne értelme, ha a miniszterelnökök nem beszélnének Sólyom László államfő meghiúsult révkomáromi útjáról és a szlovák államnyelvtörvényről. A bizottság fideszes elnöke arról beszélt, hogy a szélsőséges magyarországi megnyilvánulások ártanak a kapcsolatoknak. Németh Zsolt hangsúlyozta: aki ilyet tesz, az a felvidéki magyaroknak árt. Korábban Szlovákia budapesti nagykövete azt mondta: összhangban van a nemzetközi normákkal a szlovákiai államnyelvtörvény holnap életbe lépő módosítása. Peter Weiss a magyar fővárosban hangsúlyozta: ezt Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa is megerősítette.

Az MSZP-frakció támogatja a költségvetés tervezetét

Egyhangúlag támogatta a szocialista képviselőcsoport a jövő évi költségvetés tervezetét. Bajnai Gordon miniszterelnök az egyeztetés után elmondta: a 3,8 százalékos államháztartási hiányt rögzítő büdzsé takarékos lesz, de nem a fűnyíróelv érvényesül majd az elvonásokban. Hangsúlyozta: jövőre több pénz jut az egészségügyre, a közbiztonságra és az Út a munkához programra. Oszkó Péter pénzügyminiszter arról beszélt, hogy az MSZP-frakció jóváhagyta a jövő évi 120 milliárd forintos önkormányzati forráskivonást is. Hozzátette: összevonják a részletes normatívákat, feladatokat vonnak el a helyhatóságoktól, emellett a települések a fejlesztések leállításával spórolhatnak. A kormány várhatóan szeptember 9-én fogadja el a költségvetés tervezetét, és két napra rá nyújtja be azt az Országgyűlésnek. A Fidesz szerint Magyarország lesz a jövő évi büdzsé vesztese. Varga Mihály, a párt alelnöke azt mondta: a tervekről egyelőre csak annyit tudni, hogy az újabb megszorításokat tartalmaz.

GKI: elérte a mélypontot a gazdasági visszaesés

A GKI szerint a nyáron elérte mélypontját a gazdaság visszaesése, és az év egészében a csökkenés mértéke 6,5 százalékos lesz. Az Erste Bank együttműködésével készült elemzés megállapítja: bár Magyarországon a második negyedévi GDP a vártnál is nagyobb mértékben, 7,6 százalékkal mérséklődött, júniusban az iparban és a kivitelben is csökkent a visszaesés üteme, az építőiparban pedig növekedést regisztráltak. Karsai Gábor, a kutatóintézet vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: a GKI konjunktúraindexe már negyedik hónapja enyhe javulást mutat. Hozzátette: az államháztartás GDP-hez mért hiánya várhatóan nem lesz magasabb a kormány által célként kitűzött 3,8 százaléknál.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán négy forinttal csökkenti a 95-ös benzin és két forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol. Takács Szabolcs, a portfolio.hu elemzője az InfoRádióban emlékeztetett arra: a társaság egy hete bruttó négy forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, a benziné akkor nem változott. Hangsúlyozta: a mostani döntés oka elsősorban az, hogy mindkét üzemanyagfajta jegyzésára csökkent a világpiacon.

Lemondott a BKV-ról Hagyó Miklós

Lemondott a BKV szakmai felügyeletéről Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes. A szocialista politikus erről a Főpolgármesteri Kabinet reggeli ülése előtt levélben értesítette Demszky Gábor főpolgármestert. Hagyó Miklós egyben kezdeményezte a szocialista párt budapesti elnökénél a fővárosi koalíciós egyeztető tanács összehívását, hogy mielőbb döntsenek az utódjáról, és ennek megfelelően módosítsák az MSZP és az SZDSZ közötti megállapodást. A törvényi szabályozás alapján a főpolgármester ezt a hatáskört bármelyik helyettesére átruházhatja.

Maradjon kiemelt feladat a parlagfű-mentesítés

A parlagfű-mentesítésben résztvevő földhivataloknál és növényvédelmi hatóságoknál is bevezetett létszámstop feloldását kéri a miniszterelnöktől a KDNP. Rétvári Bence kereszténydemokrata országgyűlési képviselő emlékeztetett arra: Bajnai Gordon a parlagfű szezon kezdete előtt rendelt el munkaerő-felvételi tilalmat az államigazgatásban, ami azt jelenti, hogy a megüresedő állásokat sem lehet betölteni. A politikus hangsúlyozta: jelenleg mintegy kétmillió allergiás van Magyarországon, akik évente 23-24 milliárd forintot költenek gyógyszerekre, ezért a parlagfű-mentesítést kiemelt feladatként kellene kezelni.

Ismét meggyalázták a vereckei emlékművet

A kárpátaljai Vereckén ismét meggyalázták a magyar honfoglalási emlékművet, amelynek felgyújtották az oltárkövét. Az esetről ma szerzett tudomást Magyarország ungvári főkonzulátusa. Viczián Tamás, a diplomáciai kirendeltség munkatársa elmondta: a kaput jelképező emlékmű nyílásában elhelyezett, kocka alakú oltárkövet korom borítja, repedések láthatók rajta, amiből arra lehet következtetni, hogy gyúlékony folyadékkal leöntötték, majd meggyújtották.

Címlapról ajánljuk
Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

Útlevélgyűjtésbe kezdtek az amerikai milliomosok – meg is van az okuk rá

A pénzes amerikai családok egyre gyakrabban folyamodnak második állampolgárságért vagy állandó lakhatási engedélyért külföldön. Az igazán tehetősek valóságos „útlevél-portfóliókat” gyűjtenek – egy ügyvédi iroda szerint minderre a potenciális kockázatok késztetik őket. De melyek ezek?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×