eur:
388.84
usd:
363.13
bux:
68275.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

EP-választás - Mennyibe kerülnek a szavazólapok?

Ma kezdik kiszállítani a június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra a szavazólapokat az Állami Nyomdából, a dokumentumok és más szavazási kellékek a tervek szerint csütörtökig mindenhova megérkeznek.

A szavazólapokat és jegyzőkönyveket az Állami Nyomdában szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatták és csomagolták, megyei bontásban.

A 8 342 500 szavazólapot, az ugyanannyi borítékot, valamint a többi választási kelléket a megyeszékhelyekre és az országgyűlési egyéni választókerületek székhelyeire, összesen 161 helyszínre szállítják szigorú őrizet mellett. Innen később továbbítják azokat a mintegy 11 ezer szavazókörbe.

A szavazóköri dokumentumokat és kellékeket 14 107 dobozban, 40 kamionnal juttatják el az említett központokba.

A szavazólapok nyomtatásához mintegy 90 tonna papírra volt szükség, ezt ha egymásra helyeznék, körülbelül 835 méter magas oszlop lenne, kiterítve pedig majdnem egy négyzetkilométer, tehát lefedné az V. kerületet.

A választási dokumentumok nyomtatására a költségvetésben mintegy 300 millió forintot különítettek el, ennek egyharmadát a szavazólapokra fordították. Egy szavazólap előállítása 12 forintba került, és többféle biztonsági jellel is ellátták, így például mikroírással és uv-alnyomattal. Ez utóbbi az uv-lámpa alatt egyebek mellett a választás évét, 2009-et mutatja a szavazólap jobb felső sarkában.

A szavazólapok és borítékok mellett a szavazókörökbe szállítanak továbbá 121 kilométer nemzetiszínű szalagot (ezzel zárják le az urnákat), 60 kilométer nemzeti színű zsinórt (ezzel a szavazófülkében lévő tollat rögzítik), 200 ezer tollat és a szavazatszámláló bizottság tagjai által viselendő 120 ezer kitűzőt. A szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság tagjai csak a hivatalos tollat használhatják, és a fülkékben is elhelyeznek egy-egy tollat a voksoláshoz.

A választáson az a párt, vagy pártszövetség állíthatott listát, amely legalább húszezer hitelesített ajánlószelvényt összegyűjtött. A szavazólapon a pártok sorrendjét sorsolással döntötte el az OVB: első helyen a Fidesz-KDNP közös lista szerepel majd, ezt az SZDSZ, az MCF Roma Összefogás Párt, a Magyar Kommunista Munkáspárt (Munkáspárt), az MSZP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt (LMP-HP) közös listája követi, és az MDF listája zárja.

A szavazólapon szerepel a pártok emblémája, a karika, amelynek beikszelésével a szavazat elhelyezhető, a párt bíróságon bejegyzett neve és rövidítése, valamint a 22 (vagy annál kevesebb) jelölt neve. A szavazólapon egymás mellett szerepel a nyolc pártlista, így a szavazólap széles: mintegy másfél fekvő A4-es papír méretű. A boríték mérete azonban változatlan, így a szavazólapot legalább háromszor kell összehajtani, hogy beleférjen.

A szavazási iratokat május 15-én kezdték nyomtatni, azt követően, hogy az Országos Választási Bizottságnak a szavazólapok tartalmát elfogadó döntése jogerőre emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×