eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Életfogytiglan Olaszliszkáért - A nap hírei

Magyarországon is azonosították az új típusú influenzát. Személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg Szilvásy György egykori titokminisztert. Első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték az olaszliszkai emberölés másodrendű vádlottját.

Az új influenza Magyarországon

Magyarországon is azonosították az új típusú influenzát - erősítette meg az Egészségügyi Minisztérium. Székely Tamás, a tárca vezetője az InfoRádióban elmondta: a beteg egy brazil állampolgár, aki New York-ból érkezett Budapestre, és már meg is gyógyult. Közölte: a férfi Egerben lett beteg, beutalták a helyi kórházba, ahol még negatív volt a minta, de az Országos Epidemiológiai Központban elvégzett további vizsgálatok kimutatták a H1N1-es vírust. A brazil férfival felvették a kapcsolatot, hogy felkutassák azokat, akikkel betegsége alatt találkozott.

4 órán át hallgatták ki Szilvásy-t
Egy rendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal való visszaéléssel gyanúsították meg Szilvásy György egykori titokminisztert az úgynevezett adatgyűjtési üggyel összefüggésben. Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 4 órás kihallgatás után elmondta: törvénytelennek találták, hogy a politikus kiadta a fideszes Demeter Ervin és Kövér László valamint az UD Zrt. ügyvezetője között lezajlott telefonbeszélgetések felvételeit a parlament nemzetbiztonsági bizottságának és a sajtónak. Szilvásy György közölte: panasszal élt a gyanúsítás ellen, és tagadja a bűncselekmény elkövetését.

Olaszliszka: Életfogytiglan
Első fokon életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a másodrendű vádlottat az olaszliszkai emberölés büntetőperében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróság. Szabó József, a testület szóvivője az InfoRádióban közölte: öten, köztük az elsőrendű vádlott, 15 év fegyházbüntetést kaptak, a két fiatalkorú vádlottra pedig 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. 2006. október 15-én Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára brutálisan halálra verték, miután kocsijával véletlenül elsodort egy helyi kislányt. Az ítélet ellen valamennyi vádlott fellebbezett.

Visszaküldött törvény
Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvényt az államfő. A Köztársasági Elnöki Hivatal közölte: Sólyom László úgy véli, hogy a május 11-én elfogadott jogszabály nincs összhangban több, ugyanerre a témára vonatkozó törvényjavaslattal, és eljárásjogi szempontból sem kellően kidolgozott.

Segélyt osztana a kormány
Szolidaritási intézkedéssorozatot tervez a kormány a gazdasági válság által leginkább érintett rétegek megsegítésére - közölte a társadalompolitika összehangolásáért felelős tárca nélküli miniszter. Kiss Péter a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritó-fülpösön elmondta: elsőként a kríziskezelő program keretében 20 és 50 ezer forint közötti vissza nem térítendő gyorssegélyt adnak a nehéz helyzetbe került, elsősorban gyermekes családoknak. Egyre többen késnek a törlesztéssel
Jelentősen emelkedett a hitelüket késedelmesen törlesztők száma a vállalati és a lakossági szektorban is az egy évvel korábbi adatokhoz képest - derül ki a Központi Hitelinformációs Rendszert üzemeltető BISZ Zrt. hírleveléből. A dokumentum alapján március végén 24 ezer cég nem fizette törlesztő részletét időben, míg egy évvel korábban 18 ezer volt ez a szám. A lakossági szektorban tapasztalt mulasztások esetében folytatódott a korábbi tendencia. Az összes későn törlesztett hitel száma az első negyedévben átlépte az 1 milliót.

Nem zár be a Vértesi Erőmű
Levette napirendjéről a Vértesi Erőmű esetleges bezárását a tulajdonos Magyar Villamos Művek. Keleti György, az MSZP oroszlányi országgyűlési képviselője elmondta: az MVM közgyűlésén úgy döntöttek, hogy kidolgozzák, milyen feltételekkel működtethető az eredetileg tervezett 2014-es határidőig a 2100 dolgozót foglalkoztató cég.

Máshonnan kell pénz a Margit hídra
Forrás-átcsoportosításokat tervez a főváros vezetése a Margit híd tervezettnél drágább felújítása miatt - közölte a főpolgármester. Demszky Gábor az InfoRádióban hangsúlyozta: a híd rekonstrukciója mindenképp elkezdődik a nyáron, és 2 hét múlva döntenek arról, hogy emiatt melyik másik nagyberuházást ütemezik át. Emlékeztetett: a 6 milliárd forintos uniós támogatást nem lehet növelni és a kormány nem ad kiegészítést, ezért fővárosi keretből kell rendezni a helyzetet.

MKB Veszprém: nincs támogatás
Nem kap pénzügyi támogatást a kormánytól az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapata a Marian Cozma meggyilkolása miatt kialakult többletköltségek fedezésére. Erről a sportügyeket is felügyelő önkormányzati miniszter döntött a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva. Múlt kedden az Országgyűlés sport- és turisztikai bizottsága egyhangúlag támogatta a Veszprém a 100 millió forintos igényét.

Elkapták a fegyveres rablót
Fejér megyében 5 rendőrkapitányság 21 járőrautója üldözte azt a férfit, aki késő délután fegyverrel kirabolta az M7-es autópálya kajászói lehajtója melletti benzinkutat. A hatóságok közlése szerint az autóval menekülő elkövetőt végül Etyeken sikerült elfogni. A 48 éves törökbálinti férfi bevallása szerint eladósodása miatt rabolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×