eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Varga István: Igenis van érdemi adócsökkenés

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint nem igaz, hogy a kormány csomagja nem hoz érdemi adócsökkentést. Varga István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az átlagfizetéssel bíró magánszemélyek jól járnak a személyi jövedelemadó-változtatásokkal. Kifejtette azt is: iparági programokat indít be a kormány, hogy egyes stratégiai ágazatok minél hamarabb túljussanak a gazdasági válságon.

Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában kijelentette: a 2010-es adócsomag sokkal több pénzt hagy a dolgozó emberek zsebében.

Hozzátette: ennek jelei már a 2009. július elsejével életbe lépő változtatásokkal is megmutatkoznak, hiszen növekedik az adósávhatár, de a jelentősebb adócsökkentések majd január elsejével lépnek életbe. Ezek főleg a magánszemélyekre vonatkoznak, de a vállalkozásokra is hatással lesz az adómérséklés.

Kijelentette: az adóváltoztatás célja, hogy megteremtsék a gazdasági szféra által régóta követelt célt alapját, és a vagyon adóztatására helyezzék a nagyobb hangsúlyt, a vállalkozások és a jövedelmek terheit pedig csökkentsék.

Több vállalat is megkereste a kormányt, jegyezte meg, hogy nyújtson neki segítséget a válságból való kilábaláshoz. Varga István elmondta: ezeket a kéréseket egyenként vizsgálják meg, hogy eldöntsék, milyen egyedi konstrukciót tudnak nyújtani a kérelmezőknek.

De egyeztetnek a bankokkal is, hogy fenntartsák a kapcsolataikat a vállalataikkal. Sokszor ugyanis éppen a bankok ítélik ügyfeleik hitelképességét gyengébbnek, és így vonnak meg tőlük hiteleket. Ez a válság következménye, hiszen leértékelődtek a vállalatok által nyújtott biztosítékok - mutatott rá Varga István.

Hozzátette: van olyan vállalat is, amelyen nem tudnak segíteni, mert a menedzsment nem volt arra felkészülve, hogy kezelni tudjon erőteljes sokkhatásokat.

De készülnek teljes iparágakra vonatkozó programok, akciótervek is, hiszen szeretnék segíteni a kulcsiparágak felkészülését a jövőre - fejtette ki a miniszter. Négy ilyen iparág van, a logisztika, amelyben Belgium és Hollandia után harmadikok vagyunk Európában, a járműipar, a gyógyszeripar és az infokommunikáció.

Az ötödik volna a turizmus, de az másik minisztériumhoz tartozik. Azt szeretnék, hogy ezek legyenek a jövő Magyarországának húzóágazatai - mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az Arénában.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×