eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Aggódnak a civilek: mi lesz Overdose tréningtelepével?

Egyelőre nem tárgyal konkrét terület-átalakítási tervekről a dunakeszi önkormányzat, csupán arról, hogy ha egyes településrészeket átminősítenek, az mennyibe kerül majd a tulajdonosoknak - mondta az InfoRádióban Kecskeméthy Géza polgármester annak kapcsán, hogy civil szervezetek szerint az alagi versenyló-tréningtelep helyén vásárváros és gazdasági létesítmények épülnének. A polgármester ugyanakkor arról is beszélt: egy ilyen esetleges beruházás munkahelyet teremtene Dunakeszin.

Dunakeszi polgármestere szerint jelenleg nem fenyegeti a területátalakítás veszélye az alagi tréningtelepet, ahol a versenylovak edzenek. Kecskeméthy Géza az InfoRádiónak elmondta: egy vásárváros vagy más gazdasági létesítmények jövőbeni kialakítása munkahelyeket teremtene a községben, de ilyen beruházásról most nem tárgyalnak.

Úgy fogalmazott: egyelőre csak tervben van a településszerkezeti terv módosítása, azaz egyes területrészek átminősítése, például külterületeket belterületté nyilvánítása. Most még csak azt vitatják meg, ennek milyen költsége lenne a tulajdonosokra nézve.

Arra a kérdésre, hogy az átalakításban valóban érintett-e a mintegy 300 hektárnyi versenyló-tréningtelep, azt mondta: csak az 53 hektárnyi területet elfoglaló külső pályarész került szóba, a terület többi részének tulajdonosa ugyanis nem kereste meg az önkormányzatot átminősítési igénnyel.

A civil szervezetek mindenesetre tiltakozást szerveznek csütörtökre, a közgyűlés idejére, szerintük ugyanis egy befektető azt tervezi, hogy a világ egyik legnagyobb vásárvárosát hozza létre a településen. A polgármester szavai szerint erről még nem volt szó a közgyűlésben, de azt szimpatikus megoldásnak tartja, ha az embereknek munkahelyet tudnak ajánlani.

Még akár Overdose istállója is megszűnhet, ha Dunakeszi képviselőtestülete elfogadja a versenylovak felkészülésének helyet adó alagi tréningtelep és a környezetében lévő ingatlanok övezeti kategóriájának átsorolását - így látja az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület titkára, Horváth Zalán.

A szervezet úgy tudja, a tréningpálya mellett a dunakeszi repülőtér is veszélybe kerülhet.

Horváth Zalán rámutatott: Dunakeszin a versenylovak tréningezése több mint 100 éves múltra tekint vissza, jelenleg is mintegy 400-450 angol telivért edzenek itt.

Szavai szerint épp ezért a településfejlesztés egyik iránya éppen a lovas kultúra fejlesztése lehetne.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×