eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Schmitt Pál: az EP szavazás a parlamenti választás főpróbája

Közeledik a parlamenti választás főpróbája. Az európai parlamenti (EP) voksoláson ott lesznek "a velünk egyetértők", és mindazok, akik kiábrándultak az elmúlt időszak kormányzásából - közölte Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP EP-listavezetője szerdán Zalaegerszegen.

A "jó szereplés réseket üthet a monolit szocialista-SZDSZ-MDF betontömbben, a jelek már látszanak" - jelentette ki Schmitt Pál a lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón.

Szerinte a Fidesz és a KDNP közös listáján arányosan szereplő jelöltek - fiatalok, idősek, férfiak, nők, fogyatékkal élők - az Európa Parlamentben az összes szakfeladat megoldására alkalmasak.

Az Európai Unióban az elmúlt öt év az elmulasztott esélyek és teljesítések időszaka volt - állapította meg a politikus. A gazdaság mindössze 9 százalékkal fejlődött, ezzel szemben az európai átlag elérte a 16 százalékot. A kormány és a brüsszeli képviselők együttműködése is gyenge volt: a kormány a képviselők szaktudását és a rendelkezésre álló információkat nem igényelte.

Schmitt Pál elmondta: a Fidesz-KDNP programja szakértők bevonásával készült. A legfontosabb elemei: a gazdasági válság kezelése, az energiabiztonság, a munkahelyteremtés, a kis- és középvállalkozások segítése, az adópolitika és a környezetvédelem.

Hoffmann Rózsa, a KDNP frakcióvezető-helyettese hozzátette, hogy az öt év az elszalasztott lehetőségek és a "félremagyarázások" időszaka is volt. Példaként említette az oktatáspolitikát, ahol a kormány minden negatív intézkedést az Európai Unió elvárásaként igyekezett bevezetni. Ezzel szemben, mint fogalmazott, az uniónak az oktatásban nincsenek kötelező elvárásai, csak ajánlásai. "Ezeket az elvárásokat lihegte túl az elmúlt időszak szociális-liberális oktatáspolitikája, és vezetett be olyan változtatásokat az oktatási rendszerbe, amelyek mára tönkretették az oktatásügyet."

Loppert Dániel, a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke a fiatalok tömeges külföldre távozásáról beszél. Ennek egyik oka szerinte a lakásvásárlási illeték magas aránya, ami szinte lehetetlenné teszi az otthonteremtést. Másik okként a munkát terhelő járulékokat említette; a bruttó és a nettó bérek között jelenleg legalább 50 százalékos az eltérés.Hozzátette, az ifjúsági tagozat azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy a fiataloknak a tanulás mellett nincs lehetőségük a munkavállalásra, így a diploma után felkészületlenül kerülnek a munkaerőpiacra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×