eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Overdose is érintett: vásárváros épülne a lovaspálya helyére

Dunakeszin élénk lakossági tiltakozás kíséri az Overdose-nak is otthont adó alagi lovastelep egykori gyakorlópályájára, az úgynevezett téli pályára tervezett beruházást. A világ egyik legnagyobb vásárvárosa épülne itt, mellé hatalmas Disney Parkot és luxusszállodákat terveznek.

A tiltakozók demonstrációt szerveznek csütörtökre, amikor a képviselő-testület az érintett ingatlanok mezőgazdasági besorolásának gazdasági, kereskedelmi ipari besorolásra való megváltoztatásáról tárgyal. A beruházást ellenző civil szervezetek kedden Sólyom Lászlónak írt levelükben arra kérik a köztársasági elnököt, hogy hívja fel a szerintük veszélyesen túlnépesedő Dunakeszi képviselő-testületének figyelmét a beépített területek mértéktelen növelésének veszélyeire.

Dunakeszi és Budapest számára egyaránt alapvető fontosságú a környezetében levő zöld övezetek, természeti értékek fenntartása - olvasható az államfőnek írt levélben. A levelet egy dunakeszi civil szervezet jegyzi, egyetértésben nyolc másik egyesülettel és alapítvánnyal.  

Természeti és műemléki védelem

A levél megfogalmazói szerint a Versenyló Tréningtelep, a Dunakeszi Sportrepülőtér, a tréningtelep 2005-ben eladott külső gyakorlópályája, az úgynevezett téli pálya jelentenek elválasztó sávot Budapest és az agglomeráció között, ezek az ingatlanok és a rajtuk működő, sportcélú intézmények biztosítják, hogy Dunakeszi megtartsa önálló arculatát. Ez a zöld folyosó stratégiai fontosságú a környezet arculatának megőrzése szempontjából. A megnevezett területek némelyike természeti, régészeti és műemléki védettség alatt is áll, és az Országos Ökohálózat része.

A közelmúltban olyan tervek láttak napvilágot, amelyek a téli pálya, sőt a repülőtér és a tréningtelep egyes részeinek beépítését célozzák, olyan beruházási elképzeléseket fogalmaznak meg, amelyek éles ellentétben állnak Dunakeszi lakosainak érdekeivel, és figyelmen kívül hagynak minden természet- és környezetvédelmi szempontot - fogalmaznak a Sólyom Lászlónak címzett levél aláírói.

A tervek vidámpark, kereskedelmi és szórakoztató központ, sőt egy nagyvonalúbb változat szerint a világ negyedik legnagyobb vásárvárosának ötletét vázolják. A tiltakozók arra is felhívják az államfő figyelmét, hogy a tervezett beruházással kapcsolatban nem történt meg a lakosság véleményének felmérése, továbbá nem készült hatástanulmány arról, milyen terhet rónának a beruházások az infrastruktúrára, és nem folyt egyeztetés a civil szervezetekkel sem.

Ügyészségi vizsgálat

A tiltakozók szerint a túlnépesedett város válaszút elé érkezett: vagy megállítja az értelmetlen növekedést, vagy arctalan, szürke bolygóvárossá válik. Levelükben arról is említést tesznek az államfőnek, hogy a téli pálya 2005-ös eladása több szempontból is törvénybe ütköző módon történt, ezért a Pest Megyei Ügyészség tavaly óta vizsgálja az eladás körülményeit - tájékoztatta az Inforadio.hu-t a levél egyik aláírója, Sarkadi Márton.

A köztársasági elnöknek címzett levél írói kifejtik: Dunakeszi az elmúlt években mértéktelen növekedésen ment keresztül. Környezetének jelentős része áldozatul esett a befektetési célú építkezéseknek, amelyekről mára bebizonyosodott, hogy a település életét lehetetlenné tevő mértékben növelték meg a lakosság létszámát, a működésképtelenségig túlterhelve a szociális ellátást és az infrastruktúrát.

Miután a beépítésre valóban alkalmas területek elfogytak, napjainkban a zöld övezetek, természetvédelmi területek átminősítésén a sor - vélekednek a tiltakozó civil szervezetek képviselői. Levelükben megemlítik: a városvezetés arra hivatkozik, hogy a város az ingatlanok tulajdonosaitól az újabb területek átminősítéséért cserébe kapott településfejlesztési hozzájárulásból juthat forrásokhoz a hiányzó infrastrukturális és szociális ellátó-rendszer pótlására.

Az államfő közbenjárását kérik

Az Önkormányzat a területek átminősítését fontolgatja, hogy lehetővé tegye a tervezett beruházásokat - írják Sólyom Lászlónak a tiltakozók. Véleményük szerint azonban a jelenlegi információk alapján nem lehet felelősen dönteni, ezért azt tartanák helyesnek, hogy a település-szerkezeti tervben mindaddig ne változtassanak a területek besorolásán, ameddig olyan befektetési elképzelés nem születik, amely reális, a város érdekében álló fejlesztés, és tiszteletben tartja a természeti és kulturális értékeket is.

A Helyi Építési Szabályzatra vonatkozó néhány korábbi döntés letölthető a város honlapjáról.

A terület-átminősítésekhez kapcsolódó település-szerkezeti terv-módosítás során Dunakeszi szinte minden zöldterülete más minősítést kapna, ezáltal jelentős részben beépíthetővé válna. Ennek következtében a jövőben legalább 300 hektár zöldterület kerülhet veszélybe - állítják a civil szervezetek képviselői. Ezért a tiltakozók arra kérik Sólyom Lászlót, hogy hívja fel Dunakeszi képviselő-testületének figyelmét a természeti értékek megőrzésének fontosságára, a beépített területek mértéktelen növelésének veszélyeire.

Képviselői vélemény

Dunakeszi valóban túlnépesedett, lakossága az elmúlt időszakban 30 ezer főről mintegy 45 ezer fő körülire emelkedett - mondta az Inforadio.hu kérdésére Váczi Árpád önkormányzati képviselő. Mint fogalmazott, Dunakeszi be van szorítva a Duna és az M0-s autópálya közé és a túlzsúfolt város infrastrukturális gondokkal küzd a nagyszámú ott élő miatt.

Váczi Árpád kérdésünkre elmondta: igen rossz megoldásnak tartana minden olyan beruházást, amely tovább csökkentené Dunakeszin a beépítetlen, zöld területet, illetve növelné a zsúfoltságot és rontaná az időnként már most is elviselhetetlen közlekedési problémákat. Hozzátette: a versenyló tréningtelep közvetlen közelébe tervezett komplexum szerinte csak a beruházónak lehet jó. A majdani adóbevételek esetleg a jövőben az önkormányzatnál is jelentkeznek, "de nem lehet mindent pénzzé tenni" - fogalmazott Váczi Árpád.

A fenti okok miatt az önkormányzati képviselő szerint Dunakeszi számára káros lenne egy újabb nagyberuházás, annál is inkább, mert a jövőben két újabb lakópark létesülhet a város határában. Dunakeszi északi, Göd felé eső részén 70 hektáron, míg a város Fót felőli határában 30 hektáron épülnek lakóingatlanok, így a város lakossága ismét jelentős mértékben emelkedni fog.

Kecskeméthy Géza, Dunakeszi független polgármestere 12 éve tölti be posztját. Polgármesterré választása előtt Kecskeméthy Géza az SZDSZ színeiben a város alpolgármestere volt.

Tiltakozó demonstráció

Dunakeszi képviselő-testületének összetétele a következő. A független polgármester - aki legutóbb a Fidesz, korábban az MSZP támogatásával győzött - mellett 23 képviselő alkotja a testületet. A pártok közül a Fidesz-KDNP 10, az MSZDP 6, az MSZP pedig 2 képviselői hellyel rendelkezik. A 6 MSZDP képviselő MSZP-SZDSZ színekben került a testületbe. A lokálpatrióta kör 3, a Tiszta és Élhető Dunakesziért Egyesület (TIÉD) 1 képviselőt delegál a testületbe, egy további képviselő pedig független.

Az Inforadio.hu értesülései szerint a terület-átminősítésekhez kapcsolódó település-szerkezeti terv-módosítás kérdését is napirendre tűző testületi ülésre csütörtökön 18 órakor kerül sor. A tervek ellen tiltakozó szervezetek előtte demonstrációt szerveznek a városháza épületénél.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×