eur:
396.55
usd:
370.77
bux:
0
2024. június 27. csütörtök László

Fél évet kapott a megvesztegetett határőr

Jogerősen fél év börtönnel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla, azt a gyulai határőrt, aki kétszer is 40 eurót kért román utazóktól; hivatalos személy által elkövetett vesztegetés büntettében találták bűnösnek.

A büntetlen előéletű vádlott 1998 óta hivatásos határőr, a vádbeli cselekmény idején főtörzsőrmesteri rangban szolgált a gyulai határrendészeti kirendeltségen. 2007. január 23-án egy kollégájával közösen volt szolgálatban a Gyula-Varsand közötti határátkelőn, ahol három román állampolgár jelentkezett kilépésre egy román rendszámú kisbusszal és egy magyar rendszámú, bérelt utánfutóval.

A férfi arra hivatkozva kért pénzt a román utasoktól, hogy az utánfutó bérleti szerződése nincs közjegyző által hitelesítve. Az egyik román állampolgár 30 eurót tett a forgalmiba, és átadta azt a vádlottnak. A határőr - mondván: négyen vannak szolgálatban - még 10 eurót kért és kapott. Az utazók még aznap este visszavitték az utánfutót a kölcsönzőbe, ahol közölték velük, hogy a bérleti szerződéshez nincs szükség közjegyzői hitelesítésre.

A vádlott nyolc nappal később ismét szolgálatban volt, és újra találkozott a kisbusszal és bérelt utánfutóval érkező román állampolgárokkal. A férfi ismét hiányolta a közjegyzői hitelesítést. A románok 20 eurót akartak adni neki, de a határőr ezt megint kevesellte. Ekkor az egyik román utas felháborodott, mobiltelefonján a kölcsönadó vállalkozót akarta hívni. A vádlott erre a 20 eurót eltette, a forgalmit visszaadta, a kiléptetést befejezte, de az utazó értésére adta, hogy azon a határátkelőn többet nem megy át.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését mindvégig tagadta.

Címlapról ajánljuk

Futballtörténelmi kuriózum lett volna, ha továbbjutunk – de ehhez elég lett volna a papírforma

A magyar válogatott az ötödik helyen végzett a csoportharmadikok külön versenyében, s így nem jutott be a legjobb tizenhat közé a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. Kedden és szerdán három csoportban is alakulhatott volna úgy a csoport végeredménye, ráadásul a papírforma alapján, amellyel továbbjutott volna Marco Rossi csapata, de egymást követték a meglepetések.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×