eur:
386.99
usd:
355.89
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Főkonzulátusokat zárhat be a külügyi tárca

Nincs csődközelben a Külügyminisztérium, de az új külpolitikai stratégia részeként átalakítják a külügyi hálózatot - mondta az InfoRádiónak Faller Jenő szakállamtitkár. A változások diplomáciai külképviseletek, így főkonzulátusok, de akár nagykövetségek bezárását is eredményezhetik.

Új külpolitikai stratégiát hirdetett Balázs Péter külügyminiszter, amihez új eszközrendszert párosítanak, ennek része a külügyi hálózat átalakítása, amelynek keretében létszámcsökkentés, ingatlanértékesítés és konzulátusok bezárása is várható - mondta az InfoRádiónak Faller Jenő. A külügyi szakállamtitkár hangsúlyozta: a tárca nincs csődközelben, a működésben nem tapasztalható semmilyen zavar.

Faller Jenő közölte: a nemzetközi érintkezésben fontos helyeken erősítenek, nem lesz változás a nemzetpolitikailag fontos országokban működő külképviseletek munkájában, míg a magyar állampolgárok érdekvédelmével összefüggő feladatok végrehajtását szinten kívánják tartani a konzulátusokon.

Logikusnak tűnik, hogy azokban az uniós országokban, ahol nagykövetség és főkonzulátus is működik, utóbbiak közül néhányat esetleg bezárjanak - mondta a szakállamtitkár, aki szerint csak néhány nagykövetség bezárására lehet számítani. Faller Jenő kiemelte: másfél hónapon belül dönthet a kormány az átalakításról.

A Magyar Nemzet arról írt szombati számában, hogy a külügyi tárca először az európai, vagyis a kassai, lyoni, krakkói, düsseldorfi és milánói képviseleteket számolná fel. Bezárnák emellett a Sao Paulo-i és a torontói főkonzulátust is. A nagykövetségek közül várhatóan felszámolják a chileit, a libanonit, az algériait, a líbiait, a katarit és a malajziait is.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Demkó Attila: Harkiv elfoglalásához kevés az ottani orosz erő

Miközben az amerikaiak továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy fegyvereiket csak Ukrajna megszállt részein vethetik be orosz erők ellen, egy ukrán katona a The Telegraph-nak arról beszélt, hogy az ukrán seregek frusztráltak amiatt, hogy tétlenül kell nézniük Vlagyimir Putyin katonáinak felsorakozását a határövezet orosz oldalán, és így Harkiv el fog esni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×