eur:
385.93
usd:
355.54
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Fikció a 15 milliós magyarság

Már csak emlék a 15 milliós magyarság - írja a Népszabadság. Az utóbbi években csökkent az összes szomszédos országban élő magyar kisebbségi közösségekben élők száma.

A Miniszterelnöki Hivatal által publikált kiadvány szerint bizonyos magyar közösségek esetében drámai a csökkenés. Aggasztóak a szlovákiai magyarság demográfiai folyamatai, a magyarok részaránya az 1960-as években 12,5 százalék volt, most 10 százalék alá süllyedt. Egy évtized alatt csaknem ötvenezerrel apadt a magyar nemzetiségűek száma.

Erdélyben összesen 175 olyan település maradt, amely magyar többségű, ezeknek is túlnyomó része falu. A csökkenés az 1990-es évektől kezdve folyamatos, 10 éve körülbelül 200 ezerrel kevesebb magyar él itt.

Ami Ukrajnát illeti: az ottani magyarság lélekszámát 140-150 ezerre becsülik a kutatók. 84 százalékkuk a magyar határ menti 20 km-es sávban él, főleg kis falvakban.

A Kárpát-medencében sehol sem olyan rohamos a magyar lélekszám csökkenése, mint déli szomszédunknál. Horvátországban 26 százalékkal csökkent a magyarok száma egy évtized leforgása alatt, mára 17 ezer fő alá zsugorodott.

A Magyar Nemzet szerint októberi előrehozott választásokra készül az MSZP. Gyurcsány Ferenc múltjának eltörlése, a lemondott kormányfő "bűnbakként" való beállítása, a pártelit felelősségének elkenése és az MSZP visszafoglalása - a Magyar Nemzet értesülése szerint ezek azok a pontok, melyek a szocialista párt fő stratégiai irányát jelentik.

Az MSZP jövőbeni terveinek része, hogy az EP-választás és az adótörvények elfogadása után a Bajnai-kormány június végén, július elején lemond, így ki lehetne írni októberre az előrehozott választásokat, és ez a magyarázat arra, hogy viharos gyorsasággal készülnek az MSZP választási listái.

A párt célja Lendvai Ildikó pártelnök szerint egyelőre annyi, hogy a parlamentben megkerülhetetlenek legyenek. Az MSZP vezető politikusai a 2010-es önkormányzati választásokra koncentrálnak. A lap információi szerint arra számítanak, hogy a hatalomra kerülő Fidesz-kormány annyira súlyos megszorító intézkedéseket kényszerül bevezetni, amelyek segítik majd a szocialisták újraépítkezését és az önkormányzati térnyerését.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×