eur:
385.3
usd:
354.78
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Bod Péter Ákos: A munkanélküliség a fő ellenség

A Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke szerint a Nemzetközi Valutaalap engedékenysége az államháztartási hiánycéllal kapcsolatban arra utal, hogy most már nem a deficit, hanem a munkanélküliség és a gazdaság lassulása a fő ellenség. Bod Péter Ákos az InfoRádiónak azt mondta, ha az előkészítetlenség miatt megbukik az adócsomag, évekig nem nyúlnak majd hozzá a kormányok.

Komoly adóreformra lenne szükség a gazdasági helyzet miatt, de ezt nem év közben kellene végrehajtani - közölte Bod Péter Ákos közgazdász, aki szerint már tavaly ősszel világossá vált, hogy a világgazdasági válság milyen hatást gyakorol Magyarországra.

A Corvinus Egyetem tanára azt mondta: jobb, ha valami történik, de ha az adóreform rosszul van előkészítve és megbukik, néhány évig nem mernek hozzányúlni ehhez a területhez, noha erre szükség is lenne. A volt jegybankelnök szerint ez történt az egészségügyi reformmal is.

A Nemzetközi Valutaalap engedékenysége az államháztartási hiánycéllal kapcsolatban arra utal, hogy már nem a deficit, hanem a munkanélküliség és a gazdasági aktvitás hiánya a fő ellenség - hangsúlyozta Bod Péter Ákos.

A közgazdász szerint üdvözlendő minden változtatás, ami az élő munka terheit csökkenti, még akkor is, ha ennek árán a jövedéki adót és az áfát emelni kell. A kiadások lefaragása jobb út lett volna az adóarányok módosításánál - tette hozzá az egykori jegybankelnök.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×