eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Négymilliárdért őrzik a védett személyeket

Nyolcmilliárdos éves költségvetésének a felét fordítja a Köztársasági Õrezred az állami vezetők védelmére - derült ki féléves pereskedés után. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság ugyanis korábban tagadta, hogy lenne összesítés arról, mennyit költöttek erre az őszödi beszéd után. Azt viszont állítólag lehetetlen megmondani, hogy például Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyi biztosítására mennyi pénz ment el.

A Szabadság Kör tavaly augusztusban kért tájékoztatást Draskovics Tibortól az őszödi beszéd után időszak állami vezetőket érintő biztonsági intézkedéseinek költségeiről. A Fidesz közeli szervezet többek között arra volt kíváncsi, hogy 2006. szeptember 17-ét követően mennyibe került az állami tisztségviselők védelme, mekkora összeget emésztett fel a kordonok többszöri felállítása, illetve, hogy mennyit kaptak a besegítésre szerződtetett biztonsági cégek.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter akkor gyors választ ígért, sőt azt állította, hogy a kör vezetője, Balog Zoltán majd "kap egy listát 6826 olyan cégről, amelyek szerződtek a rendőrséggel".
Több hónapnyi várakozás után, decemberben a szervezet bírósághoz fordult, hogy kötelezze a minisztériumot, valamint további alperesekként az Országos Rendőr-főkapitányságot és a Köztársasági Õrezredet a közérdekű adatok kiadására.

Az IRM és a rendőrség a per során számos jogi eszközzel próbált kibújni a válaszadás alól. Képviselőik többnyire azt is állították, hogy nincs pontos adat a kiemelten védett személyek őrzésének költségeiről. Az őrezred azonban "a felperesek iránti tisztelettől vezérelve intézkedett a kérdések megválaszolása iránt".

A november 25.-i keltezésű tájékoztatás szerint a Köztársasági Õrezred 2006 óta a költségvetéstől kapott évi 8 milliárd forintot meghaladó keretének nagyjából a felét költi személyvédelemre. 2006-ban 4,163 milliárd, 2007-ben 3, 677 milliárd, 2008 első félévében pedig 2,223 milliárd forintot.

A tájékoztatásból nem derül ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közszerepléseinek biztosítása a keret mekkora részét emésztette fel. A Dobozi József dandártábornok által szignált levél szerint az összegek "a szakfeladat egészének ellátása során felhasznált költségvetési kereteket jelölik", személyenkénti bontása nem áll módjukban.

Gyurcsány nem külön rubrika

Ezért beleértendő a köztársasági elnök és a többi három kiemelten védett állami vezető, az alkalmi védelmet kérők, valamint a Magyarországra látogató külföldi politikusok, tisztségviselők biztosítása is.

A per során eddig mindhárom alperes azt állította, hogy számára nem jelentett külön költséget a Parlament köré vont kordon többszöri felállítása és többszöri elbontása.

A hivatalos tájékoztatás szerint az őrezred nem vette igénybe az In-kal Security szolgáltatásait személyvédelemre, ilyen feladatokért nem is fizetett. Szoros együttműködésre viszont többször is sor került, amikor a védett személyek rendezvényeinek szervezői szerződtették a biztonsági cégeket. 2006 óta az állami testőröknek az In-kal mellett a Valton Security és Bank Biztonság Bizalom Zrt.-vel kellett együtt dolgozni.

Hasonlóan nyilatkozott egy korábbi levelében Draskovics Tibor is, aki még azt is elárulta, hogy az In-kallal a rendőrség sem kötött szerződést, sőt neve még az objektumvédelemre alkalmazott cégek között sem szerepel. A miniszter szerint erre a célra húsz céggel jött létre különböző feladatokra megállapodás, ami évente 620 millió forintba kerül.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×