eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kellemetlen meglepetések az adócsomagban

A Népszabadság szerint kellemetlen meglepetések vannak a jövő évi adócsomagban. A tervek szerint például újra lenne "haláladó", amit nem az örökölt ingatlan, hanem az örökölt cég után kellene majd fizetni.

Bezárnák az ingatlanok adásvételéhez kapcsolódó illeték-kiskaput is. Most ugyanis az ingatlanokat egy cégbe viszik be, és azt adják-veszik azért, hogy ne kelljen az illetéket megfizetni. A tervezett új rendelkezés szerint viszont azon cégek adásvétele esetén illetéket kell fizetni, amelyek ingatlantulajdonnal rendelkeznek. Ezzel párhuzamosan viszont az ingatlanvásárlás illetéke jelentősen csökkenne: alapesetben - nem lakóingatlanoknál - 10-ről 4 százalékra, lakóingatlanoknál pedig a 4 milliós érték felett fizetendő 6 százalék mérséklődne 2 százalékra. A Népszabadság szerint az előterjesztésből kiderül, hogy a jövő évi adócsomaggal a kormány egy évre megteremtené a lehetőséget az 52 évnél idősebbek számára arra, hogy visszalépjenek a magánnyugdíj-pénztárakból a tb-nyugdíjrendszerbe.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány lezáratlan pályázati ügyeire kilenc évig visszamenőleg akar pontot tenni a munkaügyi tárca. A lap birtokába került minisztériumi dokumentumot eredetileg a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete hétfői, rendkívüli ülésén fogadták volna el, a kormány azonban úgy döntött, hogy újabb kiegészítésekkel júniusban tűzi napirendre az előterjesztést. Eszerint például "sikertelenség" miatt lezárnák azt a pályázatot, amelyen a Vadász János vezette Szenior Foglalkoztatási Szövetség 90 millió forintot "nyert el" a 45 év felettiek foglalkoztatásának bővítésére. A volt szocialista politikus elnökségével működő közhasznú szervezetet az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány meghívásos alapon pályáztatta, miután az megalakult

Az Index arról ír, hogy Centrum Kft. nem valós adatokat adott meg tavalyi bevételeiről a fővárosnak - legalábbis ezt állítja a LátKép Egyesület, amely a számokhoz egy közérdekű adatok szolgáltatása miatti perben jutott hozzá. A különbség évi 0,5-1 milliárd forint. A Parking és a Centrum szerint viszont az adatok jók. A perben hivatalosan kiadott mérlegadatok szerint a Centrum Parkoló Rendszer Kft. bevétele 2006-ban 4 milliárd 749 millió 430 ezer forint, 2007-ben pedig 5 678 018 ezer forint volt, szemben azzal az adattal, amit a Centrum a Parking Kft.-nek szolgáltatott (2006-ban 3 526 036 ezer, 2007-ben 3 879 427 ezer forint). Ez jelentős, 1 és 2 milliárd forintos eltérés. Az Index megkereste a Parking Kft.-t és a Centrum Kft.-t is az ügyben, azzal a kérdéssel, hogy miből fakadhat az eltérés, és hogy ellenőrizte-e a Parking Kft. a Centrum által szolgáltatott adatokat? A cégek vezetői szerint adataik megfelelnek a valóságnak.

A Világgazdaság szerint Magyarország a globális válságnak legkevésbé ellenálló gazdaságok közé tartozik. Ezt az elmúlt hónapok eseményei során nyilvánvalóvá vált tényt most a svájci IMD üzleti iskola legfrissebb felmérése is megerősíti. Az iskola idei versenyképességi évkönyvét kiegészítő, a krízis átvészelésének képességéről képet adó ranglistán hazánk 57 ország közül az 52. helyen szerepel, csak Horvátországot, Romániát, Ukrajnát, Argentínát és Venezuelát előzi meg. A listát a fejlett országok vezetik.

A Napi Gazdaság cikke szerint a kereskedelmi cégek saját márkás húskészítményeinek részaránya az elmúlt öt hónapban 30-40 százalékkal emelkedett, ezért a szakemberek szerint, ma a húspiacon egyáltalán nem számít a márkanév - azt sem vette észre senki, hogy a Herz hazai súlya felére esett vissza. A kereskedelmi társaságok a veszélyeztetett helyzetbe került gyártókkal szemben még keményebbek, a szállítás elmaradása, a felszámolás megindulása nyomán pedig azonnal kilistázzák a partnert. A piac visszaszerzése pedig szinte lehetetlen, ezért felesleges lehet e cégeknek a támogatás. Az MFB garanciatermékét csak hitelképes cég kaphatja meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×