eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Jövőre 5 millió forintnál lesz az szja alsó határa - A nap hírei

Jövőre 5 millió forintra emelkedik a személyi jövedelemadó alsó sávhatára. Javaslatot dolgozott ki a bajba került lakáshitelesek megsegítésére a Fidesz. Eljárást indított az Élelmiszer Termékpálya Kódex-szel összefüggésben a Gazdasági Versenyhivatal.

Jövőre minden 100 forint kifizetett bér után 46 helyett 54 forint marad a munkavállalóknál a kormány adóváltoztatásai nyomán - közölte a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a kormányszóvivői tájékoztatón az elmúlt 20 év legnagyobb adócsökkentési programjának nevezte a most jóváhagyott terveket. A pénzügyi tárca vezetője beszámolt arról, hogy júliustól a személyi jövedelemadó alsó sávhatára évi 1,7 millió forintról 1,9 millióra nő, jövőre pedig 5 millió forint lesz. Hozzátette: az alsó adókulcs 2010-ben 17 százalék lesz, a felső 32 százalék. Oszkó Péter elmondta: a változások nyomán jövőre a havi nettó kereset - átlagbér esetében - 15 ezer forinttal nő. Szólt arról is, hogy a vállalkozásoknál januártól megszűnik a 4 százalékos különadó, ugyanakkor az átalakuló társasági adó kulcsa 19 százalékos lesz, így 50 milliárd forinttal több marad a vállalkozásoknál. Hozzátette: egyszerűsödik az adórendszer, és a kisadók megszűnnek. A pénzügyminiszter közölte azt is: jövőre bevezetik a vagyonadót, amelyet az APEH szedne be önbevallás alapján, központi adóként, és a 30 millió forintnál értékesebb ingatlanokra, a nagyértékű autókra, a vízi és légi közlekedési járművekre terjed ki. Az ingatlanok esetében a nagycsaládosok, a nyugdíjasok - bizonyos feltételek mellett - és a munkanélküliek kedvezményben részesülnek. Közben Varga Mihály, a Fidesz alelnöke úgy vélte: újabb adóemelésekről döntött a kormány, így július 1-től, illetve jövőre jelentősen nőni fog a vállalkozások, a családok és a magánszemélyek adóterhe. Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője az InfoRádióban azt mondta: megfelelőnek tartják a kormány által tervezett adóelképzelések irányát, de pártja még nem döntött a csomag támogatásáról.

Fidesz-javaslat a lakáshitelesek megsegítésére
Javaslatot dolgozott ki a bajba került lakáshitelesek megsegítésére a Fidesz. Az ellenzéki párt elképzelései alapján az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnának az árverésre bocsátott ingatlanokra, a korábbi tulajdonosok pedig szociális bérlakásként használhatnák tovább a lakást. Szatmáry Kristóf fideszes képviselő elmondta: ugyan az Alkotmánybíróság korábban megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy elővásárlási jogukkal éljenek, de speciális esetekre fenntartotta ezt a lehetőséget. A bírósági végrehajtásról szóló törvényhez benyújtott módosító javaslat lehetővé tenné, hogy a bérlő, ha anyagi helyzete rendeződik, 5 éven belül vissza tudja vásárolni a lakást.

Több élelmiszer kaphat alacsonyabb áfa-kulcsot
Az agrártárca vezetője szerint jövőre bővülhet a kedvezményes áfa alá tartozó élelmiszeripari termékek köre. Gráf József az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége közgyűlésén azt mondta: az idén a pénzügyi keretek miatt döntöttek úgy, hogy csak a tej- és tejtermékek, valamint a kenyér- és pékáruk esetében vezetik be a 18 százalékos általános forgalmi adó kulcsot. A fideszes Jakab István, a Magosz elnöke az InfoRádióban úgy vélte: már az idén elengedhetetlen lenne, hogy a tojás, a hús, illetve más mindennapi élelmiszer is a kedvezményes áfakörbe tartozzon.

MKIK: Ez nem tehercsökkenés
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint összességében nem jelentenek majd érdemi tehercsökkenést a vállalkozások számára a kormány jövő évre tervezett adójavaslatai. Parragh László, a testület elnöke a szervezet küldöttgyűlésen úgy fogalmazott: az eddigi információk alapján 2010 az első olyan év lehet, amikor a vállalkozások terhei közvetlenül nem emelkednek, de az állami elvonás magas aránya miatt nem is mérséklődnek.

GVH-eljárás a mezőgazdaságban
Versenykorlátozó megállapodások tilalmának feltételezett megsértése miatt eljárást indított több mezőgazdasági szövetség, kamara és terméktanács ellen a Gazdasági Versenyhivatal. A hatóság szóvivője az InfoRádióban azt mondta: alapvetően a több szervezet által, áprilisban aláírt Élelmiszer Termékpálya Kódex versenyt korlátozó kitételeit kifogásolják. Mihálovits András emlékeztetett arra, hogy a dokumentum azt az önkéntes vállaláson alapuló szabályozást is tartalmazza, amely szerint a magyar áruk részesedése július 1-jétől 80 százalékra emelkedik a nagy áruházláncok üzleteinek polcain. Dékány András, az agrártárca szóvivője úgy nyilatkozott: szerintük a kidolgozott irányelvek nem sértik a versenyjogot, de készek egyeztetni a versenyhivatallal.

Õsszel jöhet az új influenza Magyarországra
Õsszel, vagy egy év múlva, Magyarországon is felbukkanhat az új típusú influenzavírus - mondta az országos tiszti főorvos. Falus Ferenc egy hangsúlyozta: nincs járványügyi vészhelyzet, a szükséges antivirális szerek rendelkezésre állnak.

Iraki-kurd Mol-projekt
A Mol elnök-vezérigazgatója szerint a cég egyik legígéretesebb projektje az egy hete kötött iraki-kurd gázüzlet. Hernádi Zsolt közölte: a konzorcium nem csak a Nabucco vezetékbe tudja majd betáplálni a kitermelt gázt, hanem az ottani térséget is el tudja látni. Az üzletet kifogásoló bagdadi nyilatkozatokkal összefüggésben azt mondta: bízik abban, hogy tisztázódik a helyzet.

Nem gyanúsítják a holokauszttagadókat
Már nem gyanúsított az a két férfi, aki ellen a holokauszttagadó, áprilisi budapesti demonstráció ügyében indítottak eljárást, mivel az ügyészség helyt adott a panaszuknak. A vádhatóság álláspontja szerint az elhangzottak nem váltottak ki tevékeny gyűlöletet, így a közösség elleni izgatás nem állapítható meg.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×