eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

LMP: átlátható, emberközeli politikára van szükség

A mostaninál átláthatóbb, emberközelibb politikára van szükség - hangoztatta az MTI-nek nyilatkozva a Lehet Más a Politika európai parlamenti (EP) listáját vezető Szabó Tímea, aki arról beszélt: szereplésükkel kapcsolatban optimistává teszik vidéki kampányútjaik tapasztalatai.

A vidék élhetőbbé tétele, az európai szociális vívmányok megőrzése, a globális pénzpiaci mozgások ellenőrizhetővé (és megadóztathatóvá) tétele mellett a lényeges szempontok között említette, hogy a dolgozók, ne pedig a működő tőke érdekeit képviseljék a döntéshozatalban részt vevők.

Rámutatott: az LMP gondolatvilága, eszmerendszere leginkább az európai zöld pártokéval rokonítható, akárcsak indulásuk, hiszen alulról szerveződő, bázisdemokrata közösségből jött létre a szervezet.
Ezért is tartozik legfontosabb céljaik közé a közvélemény minél szélesebb körű bevonása a döntéshozatalba, hiszen "nincsen felelős gazdaságpolitika társadalompolitika, ez pedig részvételi demokrácia nélkül" - mondta.

Megjegyezte: az LMP magán kezdte a részvételi demokrácia fejlesztését, hiszen a szervezetnek nem egyszemélyi, hanem - a 13 tagú választmány képében - közösségi vezetése van, ebbe a testületbe pedig közvetlenül a tagok jelölésével és közvetlen megválasztásával lehet bekerülni.

Szabó Tímea megemlítette, többek között a helyi referendumok szabályain enyhítenének, eltörölve, de legalábbis jelentősen csökkentve az érvényességi küszöböt. Merthogy - mondta - Magyarországon ma negyven százalék alatti részvétel mellett meg lehet választani egy nagyváros polgármesterét, miközben egy iskolabezárás vagy egy környezetszennyező beruházás "megtorpedózásához" a helyiek többségének az urnákhoz kell járulnia, úgy, hogy az esetek döntő többségében nem kapnak megfelelő, kiegyensúlyozott információt az ügyről.

"Elfogadhatatlan, ahogyan a közvéleményt ma száműzik a döntéshozatalból" - tette hozzá, megemlítve: már korábban az Alkotmánybírósághoz fordultak amiatt, hogy az önkormányzati ülésekről, a szerződő cégek érdekeire hivatkozva, ki lehet zárni a polgárokat.

Szintén problémásnak nevezte az Európai Unió (EU) működésének új kereteket adó lisszaboni szerződés elfogadásának módját, mondván, az itthoni képviselők is csupán órákkal a szavazás előtt kapták meg az anyagot, másrészt igazából nem is nekik, hanem a tagállamok választásra jogosult polgárainak kellene jóváhagyniuk ilyen jelentőségű dokumentumot.

Nem elfogadásának módja, hanem tartalma miatt kezdeményeznék Magyarország EU-csatlakozási szerződésének újratárgyalását, ha másként nem sikerül elérniük, hogy módosítsák a korábbi tagállamok polgárai számára az újonnan belépett államokra vonatkozóan kiszabott, a közeljövőben lejáró termőföld-vásárlási moratóriumot.

"Az ok, amiért az intézkedést hét éve meghirdették, az a nyugat- és a közép-európai termőföldek ára közti óriási különbség volt, ami ma ugyanúgy fennáll" - érvelt az MTI-nek nyilatkozva az LMP listavezetője.

Szabó Tímea szerint ezért - első menetben - élni kell az unió adta azon lehetőséggel, hogy három esztendővel meghosszabbítsák ezt a korlátozást. Utalt arra: Lengyelországnak sikerült 2016-ig időt nyernie ezen a téren; hozzátette: semmilyen uniós szabály nem rendeli a termőföldet a javak szabad áramlásáról szóló rendelkezések alá, így a moratórium fenntartása semmiféle tilalom alá nem esik.

Elmondta azt is: az LMP már készül a parlamenti és az önkormányzati választásokra, ezért megkezdte tavaly októberben közzétett átfogó cselekvési programjának az eddiginél részletesebb kidolgozását.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×