eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hoffmann Rózsa (KDNP): A gyerekbűnözés elfogadhatatlanul nagy mértékű

Az IMF hitelkeretről, a gyerekbűnözés növekedéséről, és az ingatlanadó Fidesz általi megszüntetéséről beszéltek a képviselők kedden napirend előtt a parlamentben.

Veres János felhívta a figyelmet arra: az EU egészében lényegesen rosszabb lesz a gazdasági növekedés mutatószáma, mint amit ez év januárjában várni lehetett. A visszaesés az uniós tagállamok átlagában négy százalékos lesz a bruttó hazai termékre vonatkoztatva - tette hozzá.

Mint hangsúlyozta, az EU országain belül Németország adata kiemelkedően rossz, és ez negatívan hat Magyarországra is.

Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár azt mondta: Magyarországnak egyre nagyobb az esély arra, hogy a gazdasági világválságból megerősödve kerüljön ki. Az IMF és az Európai Unió is igen jóra értékelte az ország eddigi teljesítményét - tette hozzá.

A kormány intézkedéseit sorolva hangsúlyozta: módosítani kellett a nyugdíjkorhatárt, a közszférában dolgozóknál be kellett fagyasztani a béreket.

Szólt arról, hogy az intézkedések alapján az államháztartás hiánya idén várhatóan a GDP 3,9 százaléka lesz, a tavalyi 3,4 százalék után.

KDNP: elfogadhatatlanul nagy mértéket öltött a gyermekbűnözés

Hoffmann Rózsa (KDNP) azt emelte ki: a gyerekbűnözés mára elfogadhatatlanul nagy mértéket öltött. Elmondta, hogy 2008-ban több, mint 11 ezer esetben követtek el bűntettet fiatalok vagy gyermekkorúak.

Mit tett a kormány a tendencia megfordítása érdekében? - tette fel a kérdést.

Azt is kérdezte: milyen projektek indultak el, hogy a gyerekeket kiemeljék a bűnözésre szakosodott családokból? Megjegyezte: kiugróan megnőtt azon esetek száma, mikor gyermekek estek bűncselekmények áldozatául.

Avarkeszi Dezső államtitkár úgy válaszolt: senki nem minősítheti gyerekcsínynek a bűncselekményeket. Kiemelte, hogy 14 éven felüliek vonhatók felelősségre bűncselekmény elkövetéséért. A gyermekkorúak által elkövetett erőszakos cselekmények mögött ott van a családi háttér, ahonnan a rossz mintát hozzák - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, ma kezdi meg a Ház a büntetőeljárási törvény módosításának tárgyalását.

Fidesz: El fogjuk törölni az ingatlanadót!

Cser-Palkovics András (Fidesz) közölte: a Fidesz el fogja törölni az ingatlanadót, amikor arra lehetősége lesz. Mint mondta, ez lesz az MSZP 13. új adóneme. Kijelentette: a vállalkozások támogatására, és nem új adónemek bevezetésére van szükség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a több mint 4 milliós lakásállomány 1,3 milliós részén jelzáloghitel van.

Közölte: segíteni kell azokat a családokat, akik nem, vagy alig tudják törleszteni a hitelek részleteit. Elfogadhatatlan, hogy Bajnai Gordon a lakásuk elhagyására szólítja fel az embereket - jelentette ki a fideszes politikus.

Számtalan bizonytalanság van a Bajnai-kormány csomagjában, és az ingatlanadó tovább növeli a gondokat - emelte ki.

Cser-Palkovics András arra kérte az embereket, hogy akik nem akarják az ingatlanadót, azok szavazzanak június 7-én a Fideszre.

Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár úgy válaszolt: az Európai Unióban sem csökkentenek adókat, ahogy a Fidesz képviselője mondta - jelentette ki. A devizahiteleseket pedig úgy támogatja a kormány, hogy megpróbálja erősen tartani a forintot - jegyezte meg.

Kiemelte: az önkormányzatok jelentős része ma is alkalmaz ingatlanadót. A kormány nem ingatlanadót vezet be, hanem vagyonadót, és azoknak kell megfizetniük, akik erre képesek - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×