eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Gulyás József: A kormány cselekedjen a TMRSZ ügyében!

Egyértelmű állásfoglalásokra, határozott lépésekre, intézkedésekre van szükség a kormány, a rendőrség és az ügyészség részéről a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ) és a Jobbik megállapodása kapcsán - mondta kedden az MTI-nek Gulyás József.

A szabad demokrata ügyvivő szerint súlyos helyzetet teremt, s "a weimarizálódás felé mutat", ha az említettek nem cselekszenek határozottan.

"Meggyőződésem, hogy nemcsak az Országgyűlés nemzetbiztonsági, de a honvédelmi és rendészeti bizottságnak is vizsgálnia kell azt, hogy hogyan nyerhettek teret, továbbá miként "kampányolhatnak, építkezhetnek háborítatlanul egy olyan testületben, mint a rendőrség, a szélsőséges nézeteket képviselő személyek." - mondta a politikus.

Hozzátette, bízik abban, hogy a fideszes Lázár János vezette honvédelmi és rendészeti bizottság képes lesz helyén kezelni ezt a tevékenységet, és kiáll a szükséges intézkedések mellett, mert - szavai szerint - egyetlen egy jogállam sem tolerálja sehol a világon azt, hogy a rendőrség keretein belül a rendőri vezetés tekintélyét kikezdő, az alkotmányos normákat megkérdőjelező tevékenység folyjék.

Gulyás József emlékeztetett arra, hogy a Jobbik elnöke által történelmi jelentőségűnek nevezett megállapodás szerint a párt a jövőbeli politikai programjaiban a TMRSZ javaslatait is figyelembe véve dolgozza ki a rendészeti kérdések megoldását. Amennyiben pedig a Jobbik bekerül az Európai Parlamentbe (EP), illetve a magyar Országgyűlésbe, törekedni fog a megállapodás elveinek megvalósítására.

Az országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy TMRSZ által működtetett honlap és újság, valamint a szervezet vezetőinek nyilatkozatai, tevékenysége alapján már eddig is léphetett volna rendőri vezetés és az ügyészség. Véleménye szerint a mostani megállapodás után már nem kerülheti el az illetékes jogalkalmazók figyelmét, hogy a szervezet az érdekvédelmi tevékenység leple alatt nyílt kampányt folytat a rendőri vezetéssel szemben, valamint a Magyar Köztársaság normáival össze nem egyeztethető szélsőséges nézeteknek ad teret.

A politikus azt mondta, a rendőri vezetés, és az igazságügyi és rendészeti miniszter sajnálatos módon idáig nem volt képes kellő határozottsággal reagálni az ügyben. Gulyás József szerint ez a fajta bizonytalankodás, a jogalkalmazói fellépés hiánya valójában felbátorítja, és felerősíti a szélsőséges radikális csoportok megnyilvánulásait.

Az ügyvivő kitért rá, hogy Draskovics Tibor rendészeti miniszter márciusban vizsgálatot ígért. Hozzátette: ám az eredménytelenség, a késlekedés, a cselekvés hiánya elbizonytalanítja a rendőrség állományát, hiszen dinamikusan növekedett az elmúlt hónapokban is a szakszervezet létszáma.

Gulyás József szerint a miniszter részéről elrendelt legújabb vizsgálat is csak azt üzeni, hogy bizonytalan a szükséges fellépés tartalmát, és erejét illetően a kormány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 11:53
×
×
×
×