eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új időszámítás a kisebbségek és a Parlament kapcsolatában

A Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fóruma a "lelkiismeret ébren tartásának" eszköze lehet, amíg a parlament nem rendezi a kisebbségek közvetlen képviseletét - mondta Szili Katalin a fórum alakuló ülésén. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke szerint valójában a politikai akarat hiányzik.

Új időszámítás kezdődik az Országgyűlés és a magyarországi kisebbségek kapcsolatában - mondta Szili Katalin azután, hogy 13 nemzeti kisebbségi önkormányzat vezetőjével, valamint a parlamenti frakciók képviselőivel aláírta a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Fóruma statútumát.

A fórum intézményesíti a kisebbségi önkormányzatok és a parlamenti pártok, valamint országgyűlési bizottságok közti párbeszédet, amíg a parlament nem oldja meg a kisebbségek közvetlen képviseletét. Erre 1992 óta tesznek kísérletet a kormányok, ám a megoldás a mai napig nem született meg.

Szili Katalin hangsúlyozta: a fórum nem helyettesíti a közvetlen képviseletet, de lehetőséget teremt a párbeszédre.

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke úgy véli: 2014 előtt semmiképp sem lesz a nemzeti kisebbségeknek parlamenti képviselete. Szerinte hiányzik ehhez a politikai akarat, ráadásul mostanában egyre többször merül fel a kisebb országgyűlés gondolata.

Szili Katalin erre úgy reagált: a kérdést a fórum minden ülésén napirenden tartják, mint mondta: eszköz lehet "a lelkiismeret ébren tartására". Hozzátette: a probléma megoldásához módosítani kell a választási törvényt, amely összetett feladat, és kérdés, mikor lépne hatályba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×