eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tovább csökkenhet az MSZP támogatottsága az ingatlanadó miatt

A szocialista frakció több tagja is az MSZP maradék támogatottságának további csökkenésétől tart az ingatlanadó ötlete miatt. A frakció ötórás tanácskozásán az is felmerült, hogy azt csak a forgalomképes ingatlanokra lenne igazságos kivetni. Az új adót kétmillió forintos érték felett kellene fizetni, maximum az ingatlan értékének fél százalék volna. Az ingatlanok értékét az önkormányzatok határoznák meg. A nyugdíjasok helyett az örökösükre hárulna ez a teher.

A kiszivárgott hírek szerint Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter az MSZP informális frakcióülésén arra tett javaslatot, hogy kétmillió forintos értékhatárig ne kelljen ingatlanadót fizetni. Két- és tízmillió forint között 0,25 százalék, tíz- és harmincmillió forint közt 0,35 százalék, afölött pedig 0,5 százalék legyen a közteher mértéke. A garázsok és az üdülők után 1 százalékos ingatlanadót kellene fizetni. Másokhoz hasonlóan az ülésről távozó Bajnai Gordon sem volt hajlandó részletekkel szolgálni.

Úgy tudjuk, hogy a frakcióülésen komoly vita alakult ki. Erre enged következtetni az is, hogy a tanácskozás öt órán át tartott. Szóba került, hogy az ingatlanadó bevezetése tovább csökkentené az MSZP amúgyis jelentősen megcsappant támogatottságát. Többen felvetették, hogy azt csak a forgalomképes ingatlanokra lenne igazságos kivetni.

Azt sem döntötték el, hogy a nyugdíjasok hogyan fizessenek, illetve egyáltalán fizessenek-e ilyen adót. Egy korábbi értesülés szerint a nyugdíjasok helyett az örökösükre hárulna ez a teher, amit több képviselő sértőnek tart. Mesterházy Attila frakcióvezető ezt az információt sem erősítette meg.

Az biztosnak tűnik, hogy a 2010. január elsejétől bevezetendő, évi két részletben fizetendő ingatlanadó érzékalapú lesz. Az ingatlanokat az önkormányzatok sorolnák be területi alapon. A tulajdonos a saját költségére más értékbecslőt is kérhet majd, de csak az állam által meghatározott szakértői körből választhat. A tervek szerint az állami és egyházi ingatlanok mentesülnek a terhek alól. A kormány évi 125 milliárd forintos bevételre számít az ingatlanadóból.

Kedden Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, Debrecen polgármestere leszögezte: ha a Fidesz kormányra kerül, eltörlik az ingatlanadót.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×