eur:
391.01
usd:
366.21
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nem éljük túl a szlovákokat

A Magyar Nemzet szerint nem éljük túl a szlovákokat, nálunk továbbra is rendkívül magas a 65 éves kor alatt bekövetkező halálozások aránya. Ezen a téren nem közeledtünk az Európai Unió régi tagállamaihoz, sőt mára lemaradtunk a hasonló történelmi sorsú Csehország, Lengyelország és Szlovákia mögött is.

A lesújtó eredményhez hozzájárul az is, hogy a 2001-ben indult népegészségügyi program milliárdos támogatása 2008-ra kevesebb mint harmadára csökkent. A korai halál vezető okai a daganatos betegségek: 65 éves kor alatt a nők 42 százaléka rák, 28 százaléka szív- és érrendszeri megbetegedések miatt veszíti életét. Különösen aggasztó, hogy a daganatos megbetegedések okozta halálozás az utóbbi egy-két évtizedben nem csökkent, hanem stagnált.

A Népszabadság mai számában az MSZP-frakción belüli feszültségről olvashatunk. Érzékenyen érintette a szocialistákat Szili Katalin veresége a pécsi polgármester választáson. Suchmann Tamás például tegnap a Napkeltében úgy fogalmazott: a kormányzás hátralévő idejében a szocialista pártnak néhány dolgot máshogy kell csinálnia, le kell zárnia azt a korszakot, amelyet Gyurcsány Ferenc neve fémjelzett. Az MSZP tegnapi frakcióülésén is napirenden volt a pécsi polgármester választás. Lendvai Ildikó pártelnök értékelésében dicsérte Szili Katalint, mondván, hogy a hétvégén nem a házelnök, hanem az MSZP veszített. Az ülésen felszólalt Tóth Károly is, aki a korábbi miniszterelnök, azaz Gyurcsány Ferenc nevét ugyan nem mondta ki, de utalt rá; párhuzamot vont a szocialista részről sikertelen államfőválasztás, az MSZP új elnöki triumvirátusának kialakulása és Szili Katalin mostani veresége között. Tóth Károly hangsúlyozta: reméli, hogy senki nem gondolja magát pótolhatatlannak, és nem tér vissza a fő sodorba, ha már kilépett onnét.

Az index.hu szerint napokig akadozott az internet a UPC-nél. A múlt hét közepe óta a UPC előfizetői sűrű, több másodperces adatforgalmi leállásokra, lassulásokra és az adatforgalom gyakori megszakadására panaszkodtak. A UPC kommunikációs igazgatója az index.hu kérdésére elmondta: pénteken délután észlelték először a problémát, és tegnapig keresték a forrását. Szűcs László jelezte: a probléma nem a UPC hazai vagy európai hálózatában jelentkezett, hanem az Egyesült Államokban egy hálózatszakaszon, de már orvosolták.

A Világgazdaság szerint hat állam gazdasága még nagyobb bajban van, mint Magyarországé. Míg hazánkban az aktuális piaci konszenzus szerint a GDP 6 százalékos zsugorodása várható, addig a balti államokban, Ukrajnában, Írországban és Izlandon 8-13 százalékos. A túlságosan nagyra hízott, sok európai országban túlterjeszkedő bankrendszere miatt válságba került Izlandon mostanra valamelyest javultak a makro-mutatók, lassult az infláció. Ennek hatására a jegybank a múlt héten 2,5 százalékponttal, 13 százalékra csökkentette az irányadó kamatlábat. Ukrajna helyzetét jelenleg stabilizálta, hogy pénteken az IMF igazgatótanácsa jóváhagyta a 16, 4 milliárdos hitelprogram második, 2,8 milliárdos részletének lehívását. A legrosszabb helyzetben lévő balti állam Lettország, itt az első negyedévben 18 százalékkal maradt el a GDP a tavalyitól. A kormány az egész évre 12 százalékos visszaesést vár, de a nemzetközi szervezetek és a piaci szakértők ennél néhány ponttal rosszabb eredményt valószínűsítenek.

A Napi Gazdaság árrobbanásról ír. A lap szerint nehéz idők várnak a kávé szerelmeseire, hiszen a gyenge termés és az erős kereslet nyomán gyors emelkedésnek indulhat a frissítő ital ára. Olaszország legnagyobb kávéforgalmazója, az Illy Coffee vezérigazgatója az ellátási nehézségeket okolja. Mindenki azt hitte, hogy a gazdasági visszaesés visszafogja majd a kávé iránti keresletet is, ami lenyomhatja az árakat. Kiderült viszont, hogy a fogyasztók nem mondtak le kedvenc italukról, legfeljebb van, aki kevesebbet fogyaszt belőle. A kávé világpiaci ára 22 százalékkal, fontonként 1,28 dollárra nőtt tavaly óta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×