eur:
390.47
usd:
364.17
bux:
68385.64
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Még a héten újjáalakulhat az MDF-frakció?

Még a héten újjáalakulhat az MDF országgyűlési képviselőcsoportja - véli a párt elnökhelyettese, dacára annak, hogy a frakció lehetséges megmentői és a jelenlegi MDF-es politikusok egy része csak egymást kizáró feltételekkel lépne be egy új frakcióba.

A szombati választmányi ülés után az MDF vezetői azt valószínűsítették, hogy már hétfőn újjáalakul az MDF frakciója. Nem így lett. A jelenleg független képviselőként, úgynevezett parlamenti csoportban dolgozó képviselők közül ugyanis többen nem jelentek meg.

Herényi Károly, a párt elnökhelyettese azt mondta, kedden megalakulhat a képviselőcsoport, mert a hétfői ülésen egy sajnálatos haláleset miatt nem tudott mindenki megjelenni, ezért azt későbbi időpontra halasztották.

Állítólag az egyik képviselő közeli hozzátartozója hunyt el, ehhez képest hiányzott az ülésről Karsai Péter, Pettkó András, Hock Zoltán és Katona Kálmán is. Utóbbi három a napokban többször fogalmazott meg kritikát az MDF politikájával kapcsolatban.

Hock Zoltán levélben azt írta Herényi Károlynak, hogy "egyikünknek-másikunknak már a tekintetét sem bírtad elviselni". Ezt is írja: "tegnap az ellenzők köptek le, ma meg a támogatók... karakter nélküli hiteltelen formációvá alakultunk". Nem csúszik ki a szánkon túlságosan sokszor, hogy "aki nem ért egyet velünk, az áruló?"

Hock Zoltán ezt annak kapcsán írta, hogy az országos választmány szombaton elfogadott határozatában minden MDF-párttag országgyűlési képviselő köteles belépni az újonnan megalakuló frakcióba. Ha nem, akkor kizárják őket, illetve saját szóhasználatuk szerint törlik a tagságukat.

Érthetetlen optimizmus

Jelenleg két független képviselő jöhet számításba, mint újdonsült MDF-es: Császár Antal volt fideszes képviselő, jelenleg miniszterelnöki megbízott és Gyenesei István volt önkormányzati miniszter. Császár Antal azt mondta múlt héten, csak akkor lép be a frakcióba, ha mások nem lépnek ki miatta.

Gyenesei István pedig utalt arra, hogy neki most jobb függetlenként. "A frakcióalakítással kapcsolatos, és az ebben vállalt szerepemet illetően: ebben a kérdésben konkrétan nem tárgyaltam. Másrészt pedig sem az MDF-nek, sem pedig egyetlen független képviselőnek, aki úgy került a parlamentbe, mint én, jelen pillanatban nem lehet érdeke, hogy egy frakciónak a tagja legyen" - fogalmazott.

Katona Kálmán pedig elmondása szerint azért nem akar belépni a frakcióba, mert azok az okok, amelyek miatt az felbomlott, nem szűntek meg. "Az a politikai irányvonal, amelyet Dávid Ibolya és Herényi elkezdett, a pécsi támogatás, a jobbra-balra rugdosódunk, nem az én ízlésemre való. Ebben a helyzetben, hogy a választmány üzen nekem, ezzel én nem tudok, és nem is akarok mit kezdeni" - hangsúlyozta.

Mindezek alapján sokak szerint érthetetlen Herényi Károly optimizmusa, aki szerint még a héten, de lehet, hogy már kedden megalakul az országgyűlési képviselőcsoport.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Az egész világ baját megoldaná egy apró olajmonarchia, de ennek megkérik az árát

Számos konfliktus zajlik jelenleg a világban, amelynek egyelőre nem látszik a megoldása. A nyílt fegyveres összecsapások a világ nagy részének többnyire nem áll érdekében, ezért ilyenkor viszonylag hamar felbukkannak azok a szereplők, akik megpróbálnak közvetíteni a szemben álló felek között. A 21. században egyre gyakrabban merül fel a hasonló ügyeknél a Perzsa-öböl apró olajmonarchiája, Katar neve. Emögött pedig hosszas építkezés, de komoly stratégiai célok is felmerülnek. Elemzésünkben annak járunk utána, hogy pontosan mi motiválja Dohát a békés rendezések elősegítésében és mit nyerhet ezzel pontosan az ország.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×