eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Holnap reggelre minden vonat menetrend szerint jár

Holnap hajnalra minden vonalon helyreáll a menetrend szerinti vasúti közlekedés a sztrájk után. A távhő áfájának 5 százalékra csökkentését szorgalmazza a főpolgármester. Több mint 1 milliárd forint bírságot szabtak ki a Kikelet II. nevű fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat keretében

Helyreáll a vasúti forgalom

Szombat hajnalra minden vonalon helyreáll a menetrend szerinti vasúti közlekedés a délben felfüggesztett sztrájk után. A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete eredetileg éjféltől este 6 óráig hirdette meg a munkabeszüntetést, de az érdekképviselet elnöke az InfoRádióban azt mondta: a sztrájkbizottság úgy ítélte meg, hogy az akció elérte célját, a vasutasok támogatták a többi ágazatban sztrájkolókat. Gaskó István, aki egyben a munkabeszüntetést szervező LIGA Szakszervezetek elnöke, hangsúlyozta: továbbra is az a céljuk, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek a kabinet képviselőivel. Emlékeztetett arra, hogy a tiltakozó akciót a kormány megszorító intézkedései miatt hirdette meg az érdekképviselet. A sztrájk nem okozott fennakadást az érettségiben, a német írásbelik mindenütt zavartalanul lezajlottak. A távirati iroda összegzése szerint a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók csak néhány megyében sztrájkoltak, több helyen kék szalag kitűzésével fejezték ki szolidaritásukat.

Kettő az egyben vakcina
Két különböző védőoltás is forgalomba kerülhet az ősszel az új típusú influenzavírus terjedésétől függően. Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke az InfoRádióban úgy fogalmazott: ha kialakul a világjárvány, több lehetőséget is megvizsgálnak és az is elképzelhető, hogy a szezonális influenza és az új vírus elleni hatóanyagok egy vakcinában lesznek. Közben azok a kanadai kutatók, akik feltörték a H1N1-es vírustörzs genetikai kódját, bejelentették: heteken belül előállítható az új típusú influnzavírus elleni vakcina. Frank Plummer tudományos igazgató ugyanakkor hangsúlyozta: a felhasználható mennyiségű vakcina előállítása és gyártása még hónapokig eltarthat. Magyarországon eddig egyetlen megbetegedést sem regisztráltak.

Nyolc lista
Nyolc listára lehet szavazni a június 7-ei európai parlamenti választásokon. A délután 4 órai határidőig 10 párt adta le ajánlószelvényeit, közülük négy közös listát állít. Négy párt - az MSZP, az SZDSZ, az MDF és a Jobbik - összegyűjtött szelvényeit már ellenőrizték, önálló listáikat nyilvántartásba vették. Az európai parlamenti választáson azok a pártok állíthattak listát, amelyek összegyűjtöttek 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. A választáson önálló listát állítana még a Magyar Kommunista Munkáspárt és az MCF Roma Összefogás. A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt bejelentette, hogy közös listát állít, és szintén közös listát állítana a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt.

Távhő-problémák
A főpolgármester szerint mintegy tízezer háztartás akar leválni a Főtáv rendszeréről Budapesten. Demszky Gábor azt mondta: ez katasztrofális következményekkel járhat, ezért azonnali beavatkozást várnak a kormánytól. A politikus szerint a jelenlegi 18 százalékos áfakulcs 5 százalékra csökkentésére van szükség, és arra, hogy ez legalább 2-3 évig így maradjon.
Továbbszolgáló rendőrök
Havi 50 ezer forintos többletjuttatást kapnak a legalább 25 éve a rendőrségnél szolgálók, ha vállalják a további munkát - jelentette be az igazságügyi és rendészeti miniszter. Draskovics Tibor a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon tett látogatása után azt mondta: a kormány által jóváhagyott intézkedéstől a rutinos rendőrök kiáramlásának megállítását remélik. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára elfogadhatatlannak nevezte a plusz juttatás hűségnyilatkozathoz kötését. Pongó Géza az InfoRádióban további egyeztetéseket szorgalmazott az állomány működésének javítása érdekében.

Kamerák az aluljárókban
Térfigyelő kamerarendszert építenek ki 15 fővárosi aluljáróban a következő három évben; a berendezések összeköttetésben lesznek a rendőrséggel és a közterület-felügyelettel is. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes közölte: a kamerarendszert a budapesti rendőrfőkapitány kezdeményezésére, a hatékonyabb bűnmegelőzés érdekében építik ki több mint 400 millió forintból.

Vége a Kikeletnek
Befejeződött a Kikelet II. nevű fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat; a hatóságok összesen mintegy 37 ezer vizsgálatot végeztek. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: a szakemberek valamivel több mint 1 milliárd forint bírságot szabtak ki, 250 üzletet bezártak, kivontak a forgalomból 100 tonna élelmiszert, emellett lefoglaltak 100 millió forint értékű árut. A Kikelet II. akció április elején kezdődött és egy hónapon át tartott.

Új cseh átmeneti kormány
Csehországban kinevezte a Jan Fischer miniszterelnök vezette átmeneti kormányt Václav Klaus államfő. A kabinetnek összesen 17 tagja van; a kormányoldal és az ellenzék is nyolc-nyolc minisztert jelölt. A kormánynak harminc napja van arra, hogy összeállítsa programját és bizalmat kérjen a képviselőháztól. Csehországban azért volt szükség átmeneti kormány létrehozására, mert a Mirek Topolánek vezette hárompárti jobbközép kabinettől március végén a parlamentben megvonták a bizalmat.

A pápa Jordániában
Megkezdte közel-keleti látogatását a jordániai fővárosban a katolikus egyházfő; az ammáni repülőtéren II. Abdalláh jordániai király fogadta XVI. Benedeket. Az uralkodó arra kérte a pápát, hogy látogatásával kezdjen új párbeszédet a keresztények és a muzulmánok között, és segítse elő az izraeli-palesztin konfliktus rendezését. XVI. Benedek május 15-ig tartó útja során Jordániát, Izraelt és az egyik palesztin területet, Ciszjordániát keresi fel.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×