eur:
389.45
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Nem közérdek, hogy a pártoknak legyen pénzük"

Az InfoRádió híradása nyomán az Alkotmánybírósághoz fordult a Lehet Más a Politika az önkormányzati ingatlanok kedvezményes bérbeadásának jogosságát kifogásolva. A párt szóvivője elmondta: a parlamenti pártok kapnak állami támogatást, a kedvezőbb anyagi helyzetük pedig nem közérdek, így nem járna nekik kedvezmény az önkormányzatoktól.

Az Alkotmánybírósághoz fordult a Lehet Más a Politika (LMP), miután az InfoRádióból értesült arról, hogy sok önkormányzat kedvezményes áron vagy éppen ingyen biztosít ingatlanokat a parlamenti pártoknak. Schiffer András szóvivő elmondta: először az egri önkormányzat rendeletét támadták meg, de a többire is sort kerítenek. Ahol ez a kedvezményes, minden alapot nélkülöző juttatás még helyi rendelet sem tud maga mögött, vélhetően büntető feljelentést kell tenni - fűzte hozzá.

Az Alkotmánybíróság 2002-ben, a ferencvárosi önkormányzat gyakorlatát vizsgálva kimondta: sérti a párttörvényt, ha egy helyhatóság ilyen módon ad adományt egy pártnak. Schiffer András ennek kapcsán hangsúlyozta: a testület döntései túlmutatnak a vizsgált eseteken, a ferencvárosi rendeletben pedig nem volt olyan speciális kitétel, ami miatt az arról született döntést nem lehetne akár az egri, akár a kispesti gyakorlatra vonatoztatni.

A szóvivő kijelentette: az LMP osztja az Alkotmánybíróság 2002-es döntésében megfogalmazott üzenetet, amely szerint nem az önkormányzatok feladata, hogy az egyébként fontos alkotmányos funkciót betöltő pártok egzisztenciájáról gondoskodjanak.

Nincs ellenőrzés

Január 1-je óta nincs törvényességi ellenőre az önkormányzatoknak, a korábban ezt a feladatot ellátó közigazgatási hivatalok ugyanis egy alkotmánybírósági döntés értelmében nem ellenőrizhetik a helyhatóságokat. Az Ab szerint a kérdést a önkormányzati törvényben kell szabályozni, ám annak módosításához nem volt meg a kétharmados támogatás a parlamentben - mondta az InfoRádiónak az önkormányzati tárca államtitkára.

Jauernik István közölte: a minisztérium csak akkor tehet törvényességi észrevételt, ha valaki olyan önkormányzati rendeletek, határozatok miatt fordul hozzájuk, amelyek ellentétesek a párttörvénnyel.

Az Alkotmánybírósághoz a kormány fordulhatna, ehhez azonban arra lenne szükség, hogy ha a korábbi rendnek megfelelően az önkormányzatok beküldenék a képviselőtestületi üléseken készült jegyzőkönyveket, és lenne, aki megvizsgálja, hogy a meghozott rendeletek, határozatok törvényesek-e - tette hozzá az államtitkár.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×