eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mexikó repülőgépet küld Kínába karanténba helyezett állampolgáraiért

Különrepülőgépet meneszt a mexikói kormány a latin-amerikai ország állampolgáraiért Kínába, miután Mexikó pekingi nagykövete szerint honfitársai hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az új H1N1 vírus mexikói eredete miatt az ázsiai országban.

A kínai gyakorlat szerint a mexikóiakat már a repülőtéren, közvetlenül azután, hogy megérkeztek az ázsiai országba, elkülönítik a többiektől, és kórházba viszik. Sokakat közülük egy pekingi külvárosi szállodában helyeztek el - mondta el Jorge Guajardo egy vasárnapi interjúban, hozzáfűzve, hogy a kínai hatóságok intézkedései azokat sújtják, akiknek mexikói útlevele van, függetlenül attól, melyik országban élnek, és jártak-e mostanában Mexikóban, illetve volt-e kapcsolatuk a közelmúltban valakivel Mexikóból.

A múlt héten még a mexikói főkonzult is feltartóztatták egy orvosi vizsgálat erejéig, miután az visszatért a dél-kínai Kanton városába kambodzsai nyaralásából.A nagykövetnek egy olyan eset is a tudomására jutott, hogy egy mexikói házaspárt és három gyermeküket hajnali négykor rángatták ki szállodai szobájukból, és kórházba vitték őket.

Összesen legalább 70 mexikóit helyeztek karanténba, noha többségüknek nem volt semmilyen tünete, és fertőzöttekkel sem került korábban semmilyen kapcsolatba.

A mexikói külügyminisztérium egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője elmondta, Kínába küldik az Aeromexico légitársaság egyik repülőgépét, s azon elhagyhatják az ázsiai országot azok a mexikóiak, akik szeretnék.

Előzőleg, helyi idő szerint vasárnap Felipe Calderón mexikói elnök megdöbbentőnek nevezte, hogy "egyes országokban diszkriminatív intézkedéseket tesznek tudatlanságból, illetve téves értesülések miatt". A mexikói külügyminiszter szintén hátrányos megkülönböztetésről panaszkodott, s azt tanácsolta honfitársainak, ne utazzanak Kínába, amíg a helyzet meg nem oldódik.

A kínai külügyminisztérium tagadta, hogy a vírussal kapcsolatos intézkedések során hátrányosan megkülönböztetnék Kínában a mexikói állampolgárokat, egyúttal reményét fejezte ki, hogy Mexikó "tárgyilagosan és nyugodtan fogja kezelni" ezt az ügyet.

Kína a H1N1 vírus miatt óvintézkedésként már korábban felfüggesztette az ázsiai ország és Mexikó közötti, heti két alkalommal közlekedő egyedüli közvetlen légi járatot, és megtiltotta sertéshús behozatalát Mexikóból, néhány amerikai államból, illetve a kanadai Alberta államból.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×