eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Magyar Nemzet: külföldieknek játsszák át a magyar egyetemeket

Alig 25 ezren választják az emelt szintű érettségit a ma kezdődő vizsgaidőszak során. Külföldieknek játsszák át a magyar egyetemeket, és megteremtik az esélyét, hogy Soros György iskolaingatlanok tucatjait vásárolja fel. A közterület-felügyelő gumibotot, a polgárőr gázspray-t tarthat magánál, ha a parlament elfogadja a kormány új közbiztonsági csomagját. Szemle a reggeli lapokból.

A Népszabadság arról ír, hogy kevesen, alig 25 ezren választják az emelt szintű érettségit a ma kezdődő vizsgaidőszak során, így az emelt szinten érettségit tevők száma visszaérkezik a 2005. évi kiindulóponthoz. A legtöbben történelemből vizsgáznak emelt szinten, majd következik az angol, a biológia, a matematika és a német. A kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta - a kezdeti felfutás után - csökken az emelt szintű vizsgák száma. Az első évben 24 ezer emelt szintű vizsgát tettek, 2006-ban több mint 46 ezret, majd csak 38 ezret, tavaly pedig már csak 28 ezret. Hiller István oktatási miniszter ezt azzal magyarázza, hogy az egyetemek és a főiskolák nem követelik meg a felvételihez a magasabb szintű vizsgát.

A Magyar Nemzet Magyar Bálint szabaddemokrata oktatáspolitikus intézkedéseit felsorolva arról ír, hogy külföldieknek játsszák át a magyar egyetemeket, és megteremtik az esélyét, hogy Soros György iskolaingatlanok tucatjait vásárolja fel. A lap felidézi: 2005-ben, még oktatási miniszterként, Magyar Bálint indította az ún. PPP, vagyis magánbefektetők bevonásával működő beruházásokat. Tavaly év végén a politikus Sándor Klárával olyan indítványt nyújtott be, amely lehetővé teszi az egyetemeknek, hogy eladják vagyonukat. A legújabb javaslat értelmében pedig, minőségüktől függetlenül tömegével indulhatnak el hazánkban külföldi képzések, a Magyar Akkreditációs Bizottság engedélye nélkül. Külföldi intézmények is részesülhetnek majd az államilag támogatott férőhelyekből, és külföldi hallgatók is tanulhatnak a magyar állam pénzén. A Magyar Nemzet azt írja: jelenleg egyetlen olyan, biztos anyagi háttérrel rendelkező külföldi iskola van Magyarországon, amely céges kapcsolatai révén hazai iskolák ingatlanjainak tömegét vásárolhatja fel: ez pedig a Soros György, magyar származású amerikai milliárdos által alapított Közép-európai Egyetem.

A Népszabadság arról is ír, hogy a közterület-felügyelő gumibotot, a polgárőr gázspray-t tarthat magánál, ha a parlament elfogadja a kormány új közbiztonsági csomagját. A javaslat bővítené a közrend fenntartásában érintett szervezetek, a fegyveres biztonsági őrség, a közterület-felügyelet, az erdő-, illetve mezőőri szolgálatok és a polgárőrség jogosítványait, de együttműködési kötelezettséget írna elő számukra a rendőrséggel. Térfigyelő kamerákat a rendőrség mellett a közterület-felügyelet is üzemeltethetne - áll a javaslatban. Egy másik módosítás szerint pedig a közterület-felügyelők is elszállíthatnák a tiltott helyen parkoló, a forgalom biztonságát veszélyeztető autókat.

Hanganyag: Hegedûs Zsusa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×