eur:
389.27
usd:
362.09
bux:
68514.78
2024. május 8. szerda Mihály

Unió: tilos lenne banktitokra hivatkozva megtagadni az információszolgáltatást

Az Európai Bizottság megtiltaná, hogy egy uniós tagállam banktitokra hivatkozva ne működjön együtt egy másik tagállam adóhatóságával. Egyebek mellett ezt tartalmazza az az uniós kezdeményezés, amelynek középpontjában az átláthatóság, az információcsere és a tisztességes adóverseny áll. A testület adó- és vámügyi biztosa, Kovács László az InfoRádiónak elmondta, az adóparadicsomok elleni fellépés részeként az uniós jogszabályokat ki kell terjeszteni a harmadik országokra is.

Ki szeretnék terjeszteni a harmadik országokra is az EU-ban már működő szabályokat. Ezek szerint hogyha egy, a rendszerhez csatlakozó országban - nem csak uniós tagállamban - egy pénzintézet kamatjövedelmet fizet ki olyasvalakinek, aki más ország adóköteles állampolgára, tehát nincs itt se állandó lakása, sem ott bejegyzett cége, akkor a pénzintézetek, amelyek nem ottani lakos számára kamatjövedelmet fizetnek ki, erről értesítik az illető saját országának a hatóságait, így azok gondoskodni tudnak az adó kivetéséről - vázolta az InfoRádiónak Kovács László, az unió adó- és vámügyi biztosa.

A bizottság februárban fogadta el Kovács László egy javaslatát, amivel megtiltanák az információ banktitokra hivatkozással való visszatartását. A biztos szerint nincs olyan tagország, amelynek ne lenne érdeke, hogy az adófizetői ne menekítsék a jövedelmüket, a vagyonukat adóparadicsomokba.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta

Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta

A társasházakban a közös költségek inflációkövető emelése elkerülhetetlen a növekvő üzemeltetési költségek és az elengedhetetlen felújítások finanszírozása miatt, ami jelentős anyagi terhet ró a lakástulajdonosokra - írja a Világgazdaság. A társasházak számára emellett kiemelten fontos lenne a felújítási alap létrehozása és fenntartása ahhoz, hogy az állami kamattámogatott hitelt igénybe tudják venni. Egy átfogó felújítás pedig milliós értéknövekedést jelenthet akár az egyes lakásoknál is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×