eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Nem árt az óvatosság a túl olcsón kínált nyaralással!

Továbbra is nyaralásokat szervez egy cég, amelyet töröltek az utazási irodák nyilvántartásából - értesült az InfoRádió a panaszfal.hu fogyasztóvédelmi főtanácsadójától. A honlapot működtető társaság egyszerre állítja, hogy nincs köze az utazásokhoz, és azt, hogy azok törvényesek. A fogyasztóvédelmi hatóság szerint pénzbírság és a tevékenység beszüntetése várhat a hivatalosan nem létező utazási irodára, amely nincs egyedül: közel negyven illegális utazásszervező honlap létezik.

A panaszfal.hu szerkesztőinek figyelmét egy szülő hívta fel a travelex.hu címen elérhető internetes oldalra, amelyen kedvezményes bulgáriai utazásokat hirdetnek, cégnév és engedélyszám azonban nincs a weblapon.

A panaszt tevő édesanya elmondta az internetes oldal munkatársainak, hogy lánya és annak osztálya nézte ki az utazást Bulgáriába, foglalóként pedig 15 ezer forintot kellett átutalniuk egy megadott számlaszámra.

Siklósi Máté, a fogyasztóvédelmi honlap főtanácsadója az InfoRádiónak elmondta: munkatársai az internetes címek nyilvántartásából kiderítették, hogy a bolgár nyaralást meghirdető travelex.hu-t az X-Press Solutions Kft. működteti. Ez a cég a törölt utazási irodák között szerepel a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatot indít az ügyben - mondta az InfoRádiónak a hatóság szóvivője. Kathi Attila megerősítette, hogy nem szervezhet utazásokat az a cég, amelynek nincs engedélyszáma. Gyanús az is, hogy a travelex.hu-n nem szerepel az utazási iroda neve és címe - tette hozzá a szakember, aki elmondta: ha bebizonyosodik, hogy jogosulatlan utazásszervezésről van szó, akkor a szóban forgó irodát pénzbírsággal és tevékenységének beszüntetésével büntethetik.

Gyanúsak az olcsó utak


Az X-Press Solutions Kft. nem tagja a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének, amelybe csak engedéllyel rendelkező irodák léphetnek be - közölte a szervezet elnöke. Molnár Gabriella az InfoRádiónak azt mondta: nem lepődne meg azon, ha csalásról lenne szó, mert ők harmincöt-negyven illegális utazásszervező honlapról tudnak. Ezeket azonban gyakran meg sem tudja találni a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság.

Molnár Gabriella szerint, ha egy iroda a többiekhez képest lényegesen kedvezőbb utazást hirdet meg, akkor az már eleve gyanús lehet. Az utazóknak azt tanácsolja, hogy ne válasszanak olyan irodát, amelynek nincs engedélyszáma a Magyar Kereskedelemi Engedélyezési Hivataltól, mert ez azt jelenti, hogy nem rendelkezik vagyoni biztosítékkal - vagyis, ha probléma adódik, akkor nincs fedezet az utasok hazahozatalára vagy kártalanítására.

A weblapon nincs cégnév, és postai cím sem, a domain tulajdonosaként bejegyzett társaság pedig valóban szerepel a törölt irodák hivatalos listáján. Ezt bárki ellenőrizheti a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján.

"Semmi illegális"

Makray Ádám, az X-Press Kft. ügyvezetője levélben válaszolt az InfoRádió kérdésére.

A cégvezető leszögezi, hogy az általa irányított társaság ugyan a travelex.hu fenntartója, de az utakat nem ők szervezik, hanem a Travelex.

Az ügyvezető által felkért jogász álláspontja szerint nem történik illegális tevékenység a honlapon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×