eur:
388.66
usd:
361.76
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Hamarosan megkezdődhet itthon az új típusú influenzavírus elleni oltóanyag gyártása

Napokon belül megkezdődhet Magyarországon az új típusú influenzavírus elleni oltóanyag gyártása. Megegyeztek a 4-es metró alagút-fúrási munkálatainak folytatásáról. Vizsgálja a Péti Nitrogénművek megmentése érdekében hozott intézkedéseket az unió.

Napokon belül Magyarországra érkezhet az új típusú influenzavírus mintája, ami alapján megkezdődhet az oltóanyaggyártás. Bujdosó László, a Pandémiás Bizottság elnöke a parlament egészségügyi bizottsága előtt azt mondta: 8-12 héten belül elkészülhet az első 500 ezer adag oltóanyag. Falus Ferenc országos tiszti főorvos arról számolt be, hogy a legfrissebb adatok alapján világszerte már több mint 2300 gyanús esetet tartanak nyilván, Európában több mint 100 gyanús páciensről tudnak, közülük négy embernél mutatták ki a vírust. A szakember korábban hangsúlyozta: a fertőzés élelmiszerrel nem terjed, az ellen gyógyszerrel nem, csak vakcinával lehet védekezni, és a betegséget lehet kezelni.

Osztrák és német mintára vezetné be az építőiparban az úgynevezett biztos kéz modellt a kormány. A miniszterelnök azt mondta: az ágazatban 250-300 milliárd forintra becsülhető a lánctartozások összege, és az új szabályozással rendezhető a helyzet. Bajnai Gordon elmondta: a modell szerint az építtető, a fővállalkozó és az alvállalkozó egy közösen megbízott szervezeten, például egy ügyvédi irodán vagy bankon keresztül szerződik majd egymással. Hangsúlyozta: állami beruházások esetében ez a szervezet a Magyar Államkincstár lesz. Közölte: az új modellben a fővállalkozó csak akkor kapja meg a következő részletet a megrendelőtől, ha már kifizette alvállalkozóját.

Megegyezett a 4-es metró alagút-fúrási munkálatainak folytatásáról a DBR Projektigazgatóság a kivitelező Bamco konzorciummal - jelentette be a BKV vezérigazgatója. Kocsis István hangsúlyozta: a cég többletköveteléseivel továbbra sem értenek egyet, ezért az ügyben független döntőbizottságot kértek fel, de az alagútfúrás várhatóan legkésőbb május 18-án folytatódik. A BKV vezérigazgatója hangsúlyozta: a Bamco továbbra sem indokolta meg teljes mértékben, hogy mire alapozza a követeléseit, és ha a 3 tagú független testület nem tud dönteni, akkor választott bírósághoz fordulnak. A Bamco április 14-én egyoldalúan függesztette fel a munkálatokat a Gellért térnél; az összesen 35 milliárd forint követelés ügyében kezdődött egyeztetés határideje kedden éjfélkor járt le.

Megszerezte a hitelezők hozzájárulását a csődvédelem megteremtéséhez a Hospinvest. A társaság közleménye szerint ennek eredményeként benyújthatják a fizetési haladékra vonatkozó kérelmeket az illetékes bíróságokra. Kollányi Gábor, a HospInvest elnöke közölte: a csődvédelem intézménye lehetőséget biztosít a finanszírozás hosszú távú stabilizálására. Erre 90 nap áll a cég rendelkezésére. Hangsúlyozta: a HospInvest intézményeiben folyamatos a betegellátás. Korábban a Heves megyei Közgyűlés július végéig szabott határidőt a társaságnak, hogy rendezze anyagi helyzetét, és biztosítsa az egri Markhot Ferenc Kórház biztonságos működtetését.

Az első negyedévben 176 adózónál összesen 42,8 milliárd forint adóhiányt állapított meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal. Az adóhatóság honlapján nyilvánosságra hozott adatok alapján a legnagyobb adósok közül 113 vállalkozás, 63 pedig magánszemély. A listát egy budapesti székhelyű kft. vezeti, amely a bírságokkal együtt 5,2 milliárd forinttal tartozik.

Hivatalos jegyzékben tájékoztatta Bolívia a magyar kormányt Eduardo Rózsa Flores és társai ügyéről. A Külügyminisztérium közölte: a dokumentumban azt írják, hogy a bolíviai vezetés a Santa Cruzban felszámolt nemzetközi terrorista csoportot tartja felelősnek az elmúlt időszakban a dél-amerikai országban elkövetett merényletekért. A hivatalos bolíviai jegyzék szerint Evo Morales elnök New Yorkban, az ENSZ székhelyén azt mondta: kormánya nyitott arra, hogy a nemzetközi közösség részt vegyen az ügyben indított vizsgálatban.

Brüsszel vizsgálatot indított a Péti Nitrogénművek megmentése érdekében hozott intézkedések ügyében. Az Európai Bizottság azt szeretné tisztázni, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által a cégnek nyújtott, mintegy 85 millió euró összegű, állami kezességvállalással fedezett hitel sérti-e az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokat. A Pénzügyminisztérium szerint Magyarország az előírásoknak megfelelően járt el.

Brüsszelben hivatalosan is felújították a NATO és Oroszország párbeszédét az észak-atlanti szervezet és Moszkva nagyköveti szintű ülésével. A kapcsolatokat a tavaly augusztusi orosz-grúz háború miatt szakította meg a NATO. A mostani találkozón Jaap de Hoop Scheffer főtitkár azt mondta: Oroszország a nemzetközi élet olyan jelentős szereplője, amellyel a katonai szövetségnek együtt kell működnie globális biztonsági kérdésekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×