eur:
388.9
usd:
359.8
bux:
68123.49
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bocsánatot kért az új miniszter amiatt, hogy kezdő politikus

Az önkormányzatok hatásköreinek felülvizsgálatát és a helyhatóságok törvényességi felügyeletének visszaállítását tartja legfontosabb feladatának az új önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Takarékoskodásra szólította fel az önkormányzatokat Varga Zoltán. A miniszter szerint a helyhatóságoknál egyszerre érhető tetten a forráshiány és a pazarlás. Államtitkára, Jauernik István példaként említette, hogy sok olyan kistelepülés van, ahol a szükségtelenül főállásban dolgozó polgármester fizetése a teljes költségvetés 10 százalékát teszi ki.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy minél hamarabb helyre kell állítani az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését. Ennek érdekében már tavaly december 31-ig kellett volna rendezni a közigazgatási hivatalok jogállását. Kétharmados törvényről van szó, ezzel magyarázható a tárcavezető szerint is tarthatatlan helyzet.

Varga Zoltán fontosnak tartja az önkormányzatok feladatok és hatáskörök felülvizsgálatát. Konkrét példát erre is Jauernik István mondott: az államtitkár nem érti, hogy négy-ötszáz önkormányzat miért ragaszkodik a jelentős költséggel járó építéshatósági feladatok ellátásához.

Varga Zoltán tárcavazető részben nem akart, részben bevallottan nem tudott válaszolni az újságírók több, konkrét választ igénylő kérdésére. Azt is csak a körülötte ülő államtitkárok emlékezetére hagyatkozva merte biztosra mondani, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumtól hatmilliárd forintot von el a válságkezelő kormány. Varga Zoltán még bocsánatot is kért azért, hogy kezdő politikus, és hogy újdonsült miniszterként sok mindenre nem tudja a választ.

Utalt arra, hogy Török Ottó már nem sokáig lesz sportért felelős szakállamtitkár, de erről még kérdésre válaszolva sem mondott többet. Szintén csak megpendítette, hogy a pályázó önkormányzatok számíthatnak valamiféle kompenzációra a pályázatuk készítése óta eltelt idő árfolyam-ingadozásai miatt keletkezett hiány csökkentésére.

Viszont még ennyi konkrétumot sem mondott arra vonatkozóan, hogy mennyi pénzt biztosít az állam a londoni olimpiára való sikeres felkészülésre. Jauernik István is csak annyit ígért, hogy az önkormányzatok az idén megkapják az előirányzott támogatást. De hogy jövőre mi lesz, azt nem tudja. 2010-re jelentős költségvetési megtakarítással kell számolni, mivel kilencszázmilliárd forintos kiadáscsökkentést szeretne a kormány - mondta.

Nem volt sokkal informatívabb az új miniszter kiosztott életrajza sem, bár annak megfogalmazói a tárcavezető orosházi üveggyári, majd Békés megyei közigazgatási karrierjének részletezésén túl valamiért fontosnak tartották azt is megjegyezni, hogy Varga Zoltán házában saját maga nyírja a füvet, szeret kirándulni és teniszezni, van egy újfunlandi kutyája és barackfákat gondoz, amelyek közül a kajsziból idén szép termés lesz az új önkormányzati miniszter kertjében.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Kulcsfontosságú adat jött, pattannak a tőzsdék

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×