eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Amit cégvezetőként élvezett, azt kormányfőként megszüntetné Bajnai Gordon

Amit korábban Bajnai Gordon cégvezetőként kihasznált, és amivel extraprofitot termelt, azt most miniszterelnökként megszünteti. A kormányfő egykori munkáltatója, a Wallis, és pénzügyminisztere, Oszkó Péter volt cége is a magyarországinál kedvezőbb adózású Cipruson rótta le az adóterheket. Hasonlóan járt el Simor András is, még mielőtt az Magyar Nemzeti Bank élére került.

Az adóegyezmények száma és a kedvező adórendszer miatt rendkívül népszerű Ciprus. Az Európai Unióban itt a legalacsonyabbak az adóterhek: a belföldi és külföldi tevékenységet is folytató társaságok adóterhe 10 százalék, míg nálunk 16. A Parlament előtt most fekvő adócsomag ezt is felemelné 19 százalékra, bár a jelenlegi pénzügyminiszter ezt a tervet újragondolná.

A Cipruson gazdasági tevékenységet nem folytató, ismertebb nevén offshore társaságok adóterhe 0 százalék, azonban ebben az esetben a cégnek nincs EU-s adószáma.

Az ismert adóparadicsomok közül Ciprus az egyetlen, amelyik kötött kettős adózást elkerülő egyezményt írt alá például Magyarországgal is. Azaz, ha ott már adózott a cég, itthon nem kell neki. Ezt felismerve Bajnai Gordon miniszterelnök és Oszkó Péter pénzügyminiszter még egykori munkahelyük vezetőjeként Magyarországon fizettek adót. A kormányfő erről csütörtök reggel beszélt, az MR1 - Kossuth Rádiónak adott interjújában.

"2005 végéig, hat évig voltam a Wallis vezetője, és az volt a dolgom, hogy a legális keretek között a lehető leghatékonyabban működtessem a céget. Most az a dolgom, hogy Magyarországot, amelyet átmenetileg rám bíztak, a lehető leghatékonyabban vigyem előre. Amikor a Wallisnál kellett dolgoznom, meg kellett keresnem azokat a módokat, ahogy a világ legtöbb nagy nemzetközi vállalata működik - a legalitás keretein belül. Senki nem vetette még fel, hogy a Wallis olyat csinált volna, ami nem volt legális. Egy menedzsernek az a dolga, hogy a legtöbb nyereséget produkálja. Most az a dolgom, hogy Magyarország számára a legtöbb hasznot hozzam, például úgy is, hogy az adóparadicsomokban lévő magyar vagyonokat bevonom az adó hatálya alá, és ezzel igazságosabb közteherviselést csinálok Magyarországon. Mindig azt a feladatot kell törvényesen a legjobban ellátnom, amit rám bíztak" - fogalmazott.

Kóka, Simor és Oszkó is ezt az utat járta

A Heti Válasz szerint ugyanilyen, úgymond adóoptimalizálásban vett részt Kóka János szabad demokrata frakcióvezető rokoni-üzleti köre vagy éppen Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A pénzügyminiszter egykori cége, a Deloitte fellépést vállalt azon a május 7-ei adótervezői konferencián, melynek egyik mottója, hogy "az offshore cég nem végez illegális tevékenységet".

Oszkó Péter a hét elején nyilatkozott az InfoRádiónak arról, hogy miként változhatnak meg a szabályok, és ez hogyan érintheti azokat az állami vezetőket is, akik korábban ilyen gyakorlatot folytattak.

"Azt gondolom, hogy most mindenkire érvényesülni fog a szabályozási szigor. Akinek olyan külföldi cége van, amiben vagyont halmozott fel, és az a vagyon nem került adókötelezettség alá, az a jelenlegi koncepció szerint (de ez még jogszabály szintjén sem létezik, csak elméleti koncepció) 2010-ben vagyonadóztatás alá eshetne" - mondta.

Egy adóparadicsomban bejegyzett cég, magyarországi irodával és honlappal jelenleg is így toborozza az ügyfeleit, idézem: "Túl sok adó fizet? Fél a vagyonosodási vizsgálattól? Védené vagyonát? Ha kihasználná a nemzetközi adószabályozásban rejlő előnyöket, megoldhatná ezen problémáit, adókiadásai jóval alacsonyabbak lehetnének, és védve lenne egy esetleges vagyonosodási vizsgálatnál!"

A 2009-es adóváltozásokról néhány héten belül, a jövő éviről néhány hónapon belül születhet döntés a Parlamentben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×