eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

NOE: elfogadhatatlanok a megszorító intézkedések a családok számára

Teljességgel elfogadhatatlanok a családok és elsősorban a nagycsaládosok számára a bejelentett megszorító intézkedések - hangsúlyozta Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az elnök az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy Európa minden országát válság sújtja, ugyanakkor nincs olyan ország Magyarországon kívül, ahol úgy kezelnék a válságot, hogy a családokat különféle megszorító intézkedések érik. Ennek következtében a gyermekeket nevelő családok százezrei kerülhetnek a nyomorszintre vagy az alá - mondta Szabó Endre.

A megszorító intézkedések közül a NOE szerint a legjelentősebb az áfa emelése, a családi pótlék megadóztatása és a gyermekgondozási ellátás megváltoztatása. Mint az elnök fogalmazott, ebből nem lesz több munkahely. Az elnök szerint a gázár-támogatás fokozatos megszüntetésével szintén elsősorban a nagycsaládosokat sújtanák.

A megszorító intézkedések között említette a tömegközlekedési támogatás csökkentését, aminek keretében nem csak a nyugdíjasok, hanem a nagycsaládosok támogatását is meg akarják kurtítani.
A NOE sérelmesnek tartja a szociálpolitikai támogatások esetleges felfüggesztését, eltörlését. Szabó Endre statisztikai adatokra hivatkozva kijelentette, hogy minden ötödik lakás ezzel a támogatással kerül valakinek a tulajdonába. Arról is beszélt, hogy a szociálpolitikai támogatások megszüntetése a magyar építőipar válságát is okozhatja.

Morvayné Bajai Zsuzsanna arról beszélt, hogy látszólagos az adósávok terhelési csökkentése, általában is növekszik az adóterhek nagysága, de ez a gyermekes családok esetében emelést jelent. Hozzátette: amennyiben a családi pótlékot is beleteszik az adóalapba, akkor ez a nagycsaládosok számára különösen hátrányos.

A sajtótájékoztatón kifogásolták, hogy megadóztatnák az ingatlanokat. Morvayné Bajai Zsuzsanna hangsúlyozta: senkinek nem származik jövedelme abból, hogy az ingatlan értéke növekszik.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×