eur:
385.94
usd:
355.28
bux:
68621.7
2024. május 21. kedd Konstantin

"Polgárháborúval fenyeget a magyarok növekvő cigányellenessége"

A magyar társadalom cigányellenessége olyan irracionális méreteket ölt, hogy polgárháború veszélye fenyeget, ha nem állítjuk meg a többségi társadalom és a romák szembefordulásának folyamatát - mondta Ladányi János. A szociológus szerint az olaszliszkai és a veszprémi esetekből nem szabad általánosító következtetéseket levonni.

Nagyon rossz állapotban van a magyar társadalom - jelentette ki az InfoRádiónak Ladányi János, aki szerint a cigánykérdés is ennek a része. A szociológus hozzátette: a romák területileg koncentráltan laknak, márpedig ha gettókörülmények között él egy társadalmi csoport, akkor ott nem a többségi társadalom normái érvényesülnek, nem a jogkövető magatartás lesz az uralkodó, hanem a gettótörvények veszik át az irányítást.

Nem tiszták, nem dolgoznak, agresszívek, félelmet keltenek - ezek az uralkodó sztereotípiák a romákkal kapcsolatban, ám a szociológus szerint ezek a sommás megállapítások ostobaságok és nem igazolhatók. Hangsúlyozta: a magyar cigány társadalom erősen rétegzett: közel 40 százalékuk él rendkívül rossz körülmények között, de nagyjából 15 százalékuk elindult a polgárosodás útján.

A sztereotípiák nemcsak butaságok, hanem önmagukat beteljesítő jóslatok is, és nem szabad általánosító következtetéseket levonni a közelmúlt cigánykérdést érintő eseteiből - tette hozzá Ladányi János, aki szerint egyre égetőbb a szükségszerűsége annak, hogy a társadalom rossz illeszkedési folyamatait megállítsuk, mert különben - ahogy a szociológus fogalmazott - polgárháborús helyzet fog kialakulni.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot
Szívszorító videó

Így emelték ki a Dunából a Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónakot

A társszervekkel közösen a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság daruja és búvárszolgálata vasárnap délután fél hatkor húzta ki a roncsot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×