eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Vízhiány, bezárt óvodák, akadozó fűtés - az áramhiány következménye

Megközelíthetetlen település, vízhiány, bezárt óvodák és iskolák, valamint továbbra sem javuló időjárás - ez jellemzi számos zalai, vasi és somogyi községet, amelyek a kedden kezdődött havazás miatt áramkimaradással küzdenek. Az üzemzavar ötvenezer ügyfelet érint, az áramszolgáltató azt állítja: nagy erőkkel dolgozik a kárelhárításon, de az már biztos, hogy szerdán már nem áll helyre a szolgáltatás.

A havazás miatt folyamatosak az üzemzavarok Zala, Vas és részben Somogy megyében, az E.ON szerdai tájékoztatása szerint mintegy ötvenezer ügyfelet érint az áramkimaradás; 18 őrségi és hegyháti településen nincs áram.

Az áramszolgáltató tájékoztatása szerint más területekről történő munkaerő-átcsoportosítással, valamint alvállalkozók bevonásával nagy erőkkel folyik a hibaelhárítás.

Az időjárás azonban nem javul, ami rendkívüli mértékben megnehezíti a munkavégzést, megbecsülni sem tudják, hogy az érintett településeken mikor áll helyre a teljes szolgáltatás, egyelőre a kárfelmérésnél és a hibák behatárolásánál tartanak - tették hozzá.

Kovács Ferenc, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság elnöke elmondta: a megye területén, Gersekarát község határában 60 villanyoszlop összeroppant. A hiba elhárítására, illetve az áramszolgáltatás helyreállításához szükséges munkálatok elvégzéséhez a területre való bejutáshoz speciális járművekre van szükség, melyek nem találhatók megyében.

"A Vas Megyei Védelmi Bizottság, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honvédség segítségét, a miniszter engedélyét kérte a kialakult helyzet miatt" - közölte.

Jelenleg 18 őrségi és hegyháti településen - Halastó, Csipkerek, Győrvár, Andrásfa, Apátistvánfalva, Nádasd, Gersekarát, Bajánsenye, Õriszentpéter, Pankasz, Nagytilaj, Alsóújlak, Petőmihályfa, Telekes, Oszkó, Döröske, Döbörhegy és Nagymizdó - nincs áram.

Öt településen - Õriszentpéter, Pankasz, Telekes, Győrvár, Apátistvánfalva - a szolgáltatás helyreállásáig nem üzemel az iskola, Oszkón pedig az óvoda.

Kovács Ferenc szerint teljes bizonyossággal kimondható, hogy a szerdán már nem áll helyre az áramszolgáltatás, ezért a Vas Megyei Közgyűlés elnökeként elrendelte az oszkói telephelyű idősek otthona áttelepítését a székhely Vas Megyei Idősek Otthona intézménybe, Vasvárra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×