eur:
404.24
usd:
373.86
bux:
74122.77
2024. október 29. kedd Nárcisz

"A szlovák politika kormányzati szintre emelte a szélsőséges nacionalizmust"

A 70 évvel ezelőtti náci pogrom, a kristályéjszaka áldozataira emlékeztek a katolikus-zsidó kapcsolatok budapesti világkonferenciáján. A Fidesz szerint a munkanélküliek számának folyamatos emelkedése azt jelenti, hogy kudarcot vallott a kormány megszorító politikája. Egy felmérés szerint a lakosság többsége egyetért azzal, hogy Magyarország a Nemzetközi valutaalaptól kért segítséget a pénzügyi válság miatt.

A kirekesztés ideológiája újra teret nyer napjainkban a gazdasági nehézségek miatt - mondta a katolikus-zsidó kapcsolatok budapesti világkonferenciáján az Országgyűlés alelnöke. Mandur László a 70 évvel ezelőtti náci pogrom, az úgynevezett kristályéjszaka áldozataira emlékezve úgy fogalmazott: a populista politika mindig tudja, kit kell felelőssé tenni társadalmi bajokért, és készen szállítja a legsötétebb megoldásokat is. A kristályéjszakán meghaltakra emlékezett a vatikáni Szent Péter téren elmondott Úrangyala imádságában a katolikus egyházfő is. XVI. Benedek azt mondta: a zsidók üldözése vezetett a holokauszthoz. A pápa arra kérte a világ lakosságát, hogy lépjen fel az antiszemitizmus és a diszkrimináció minden formája ellen.

A Fidesz szerint a munkanélküliek számának folyamatos emelkedése azt jelenti, hogy kudarcot vallott a kormány megszorító politikája. Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője emlékeztetett: a regisztrált munkanélküliek száma meghaladja a 427 ezer főt, amelyből 140 ezer - egy éve vagy ennél hosszabb ideje - keres munkát. A politikus hangsúlyozta: mielőbb a gazdaság élénkítésére és új munkahelyek teremtésére lenne szükség. -- Daróczi Dávid kormányszóvivő reagálásában úgy fogalmazott: a kabinet több tízezer fővel csökkentette a közszféra létszámát, miközben a vállalkozásoknál csaknem ugyanennyivel bővül a foglalkoztatottak száma.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint tartós recesszióba kerülhet a gazdaság a kedvezőtlen belső környezet és a világgazdasági folyamat miatt. Parragh László úgy fogalmazott: a belső problémák mögött az államháztartás bevétel-centrikus szemlélete, az érdemi reformok elmaradása, a társadalmi feszültség és a fogyasztás évek óta tartó stagnálása áll. A kamara elnöke hangsúlyozta: Magyarországon egyedül az európai uniós támogatások állnak rendelkezésre a gazdaság élénkítésére, ezért szerinte ezeket az eddiginél nagyobb arányban kellene felhasználni a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére.

Egy felmérés szerint a lakosság többsége egyetért azzal, hogy Magyarország a Nemzetközi valutaalaptól kért segítséget a pénzügyi válság miatt. A Medián legújabb közvélemény-kutatása megállapítja: a megkérdezettek 81 százaléka továbbra is a válságot, valamint a forint- és részvényárfolyamok zuhanását nevezte meg az elmúlt hetek legfontosabb közéleti eseményeként. A Medián a felmérést a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából, november 3-án, ezer ember megkérdezésével készítette.

A Nemzetközi Valutaalap nagyobb segítségét szorgalmazzák a globális likviditás növeléséhez a legfejlettebb ipari hatalmak és a legnagyobb felzárkózó gazdaságok pénzügyminiszterei. A G20-csoport szakemberei a brazíliai Sao Paulóban kiadott közös közleményükben úgy fogalmaznak: a gazdaság növekedéséhez újra kell szabályozni a pénzügyi intézményeket. Robert Zoellick, a Világbank elnöke azt mondta: a szervezet másfél milliárd dollárral növeli kereskedelemélénkítő kiadásait, miután előrejelzésük szerint 2009-ben csökken a globális külkereskedelem, ami az elmúlt 27 évben nem fordult elő.

Támogatja a budapesti MSZP-frakció a Fővárosi Gázművek Zrt. többségi tulajdonának eladását, ha a pénzügyi bizottsága helyett a Fővárosi Közgyűlés dönt a részvények értékesítéséről - tudta meg a Távirati Iroda szocialista politikusoktól. Korábban Steiner Pál, a Budapest Fejlesztési Tanács elnöke azt mondta: az év vége előtt 40 milliárd forint saját erőre van szüksége a fővárosnak azokhoz a beruházásokhoz, amelyekhez európai uniós forrást igényeltek. Szakértők szerint a jelenlegi piaci helyzetben a Fővárosi Gázművek Zrt. többségi tulajdonának eladásából várható a legtöbb bevétel. Demszky Gábor főpolgármester októberben azt mondta: a részvények vételára a jövő év végétől folyhatna be a főváros kasszájába, év közben pedig a fejlesztések önrészéhez mintegy 30 milliárd forint áthidaló hitelt vesznek fel, amit a privatizációból törlesztenének.

Szlovákiában bűnvádi eljárást indított a rendőrség a nyíregyházi Nemzeti Õrsereg 28 tagja ellen. A magyar csoport tagjai szabadlábon védekezhetnek, a szlovák bíróság hat hónaptól négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti őket. A Nemzeti Õrsereg tagjait azután állították elő, hogy szombaton a szlovák-magyar határ közelében lévő Királyhelmecen koszorút akartak elhelyezni a második bécsi döntés évfordulóján. Robert Fico szlovák miniszterelnök azt mondta: nem tartja megengedhetőnek, hogy magyarok nyilas egyenruhában vonuljanak fel Szlovákiában, és megkérdőjelezzék országa függetlenségét. - Daróczi Dávid kormányszóvivő a szlovák sajtótájékoztató után kiadott közleményben azt írta: a magyar kormány elítél minden - akár magyar-, akár szlovákellenes - megmozdulást. Az SZDSZ közleményében elítélte és felelőtlen provokációnak nevezte a Nemzeti Õrseregnek a szlovákiai Királyhelmecen tartott egyenruhás demonstrációját. Az MDF ugyanakkor tegnap a pozsonyi kabinettel szembeni uniós és ötpárti fellépést szorgalmazott. Viniczai Tibor, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja úgy fogalmazott: félő, hogy a szlovák politika kormányzati szintre emelte a szélsőséges nacionalizmust.

Az Országgyűlés elnöke szerint meg kell tanítani az új nemzedékeknek a béke megőrzését. Szili Katalin Pécsett, az első világháború befejezésének kilencvenedik évfordulóján rendezett megemlékezésen azt mondta: az új generációk egyre kevesebbet tudnak az 1914 és 1918 között történt eseményekről, hőseinek emlékét pedig szinte már csak a települések kollektív emlékezete őrzi. A szocialista politikus emlékeztetett: az első világháborúban 11 millió ember, köztük 3 millió magyar vesztette életét.

Az egykori berlini fal lebontásának 19. évfordulójára emlékeztek ma a német fővárosban. A 155 kilométer hosszú, a volt NDK területén az egész akkori Nyugat-Berlint 28 éven át körülvevő falrendszer bontása 1989. november 9-én kezdődött. Walter Momper, a berlini szenátus elnöke a német egység helyreállítását a történelem ajándékának nevezte.

Címlapról ajánljuk
Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri kapta az Aranylabdát, a Real Madrid díjait senki sem vette át

Rodri, a Manchester City spanyol Európa-bajnoka kapta a 2024-es Aranylabda-díjat. Lamine Yamal volt a legjobb fiatal játékos, Emiliano Martínez a legjobb kapus, Carlo Ancelotti a legjobb edző, a Real Madrid a legjobb csapat a férfi futball 2023–2024-es idényében. Harry Kane és Kylian Mbappé közösen kapták a Gerd Müller-díjat. A Real Madrid küldöttsége nem vett részt a gálán, tiltakozva amiatt, hogy nem Vinícius Júnior kapta a legnagyobb presztízsű díjat.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×