eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Tízmilliárdba kerülhet a budapesti sietség

Tízmilliárd forintos bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Csepeli szennyvíztisztító projektre. A kormány vitatja, hogy szabálytalanság történt volna a beruházás finanszírozásában.

Közbeszerzési problémák miatt az unió a csepeli szennyvíztisztító támogatásának 25 százalékát, 40 millió eurót vonna el a beruházástól - értesült az Index. A Fővárosi Önkormányzat sajtóirodájától kapott közlemény szerint a 2005-ben kiírt közbeszerzési eljárás formája megfelelt mind a magyar, mind az uniós jogszabályoknak.

A magyar fél képviselője, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megküldte hivatalos álláspontját az Európai Számvevőszéknek és a Bizottságnak. A közleményben olvasható továbbá, hogy nem hivatalos értesülés szerint az a támogatási összeg, amelyet esetleg elvonnak a projekttől, felhasználható maradhat a beruházáson belül új műszaki tartalmakra, például további szennyvízgyűjtő csatornák építésére. A Bizottság döntése még nem született meg, így a vita nem zárult le.

A hivatalos nevén Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep megépítésére kiírt tendert rohamtempóban vitte végig a Fővárosi Önkormányzat még 2005-ben, miután a projekt addigi csúszásai veszélyeztették az uniós források lekötését. A Fővárosi Önkormányzat által kiírt tenderre öten adtak be ajánlatot, hármat a bírálóbizottság kizárt, a negyediket érvénytelennek találta. Így az egyetlen állva maradt versenyző, a francia tulajdonban levő Csepel FH konzorcium nyert.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) 2007. február 8-án kelt feljegyzése szerint - ezt állapította meg az Európai Bizottság is - a francia konzorcium valódi verseny nélkül nyerte meg a dél-pesti szennyvíztisztító-komplexum 63 milliárdos tenderét. Ebben olvasható, hogy "az ajánlat nem felelt meg az érvényességi feltételeknek költségtúllépés, garanciák, műszaki paraméterek miatt".

A KEHI feljegyzése nemcsak a verseny hiányát és az érvénytelen ajánlatot kifogásolja, hanem az eljárásjogi tanácsadását végző Patay ügyvédi iroda megbízási szerződését is. A 71 millió forintos munkát ugyanis közbeszereztetés nélkül kapta meg az iroda.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×