eur:
404.17
usd:
373.78
bux:
74122.77
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta

Hatszázmilliárdos mentőcsomag a bankoknak - a nap legfontosabb hírei

Hatszázmilliárd forintot különítenek el a magyarországi bankok megsegítésére, a Fidesz értetlenül fogadta a döntést - a nap hírei.

Hatszázmilliárd forintot banki mentőcsomagként használnak fel a Magyarországnak nyújtandó nemzetközi készenléti hitelkeretből - jelentette be a jegybank elnöke. Simor András azt mondta: a bankok tőkemegerősítésére az összeg fele használható fel 2009. január 31-éig. Hangsúlyozta: ha a pénzt nem használják fel a legalább 200 milliárd forint szavatolótőkével rendelkező magyarországi bankok, akkor az összeg átkerül a szintén 300 milliárd forintos garanciaalapba. Az állam átmeneti részesedést, osztalékelsőbbségi részvényt szerez azokban a bankokban, amelyek igénybe veszik a tőkenövelésre szánt összeget. Surányi György, a CIB elnöke azt mondta: bankjuk nem tart igényt állami tőkejuttatásra. Az OTP Bank közleménye a szektor iránti bizalom erősítésére alkalmasnak ítélte a tervezett csomagot.

Értetlenül fogadta a kormány bankmentő csomagját a Fidesz. Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke azt mondta: eddig nem tudtak arról, hogy ilyen készül, ezért arra várnak választ a kormánytól, hogy valóban abból az IMF-hitelből akarja-e megsegíteni a többségben külföldi tulajdonú, Magyarországon működő pénzintézeteket, amit a magyar adófizetőknek kell visszafizetniük. Az ellenzéki politikus hozzátette: a kormány eddig arról beszélt, hogy az emberek vannak bajban, mert az árfolyamváltozás miatt drágultak hiteleik, most viszont a bankok kapnak segítséget a magyar állam által felvett hitelből.

Magyarországon hitelszűke van a gazdaságban, és ez fogja jellemezni a jövő évet is - mondta a Magyar Bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter egy siófoki rendezvényén úgy fogalmazott: a Magyar Bankszövetség, illetve a tagbankok folyamatosan egyeztetnek arról a tervezett tőkejuttatásról, illetve garanciaalapról, amelyet a pénzügyi kormányzat ma jelentett be. Mint mondta: a konkrét feltételeket még nem tisztázták, azokat csak a jövő héten ismertetik.

A miniszterelnök szerint a pénzügyi válság első hulláma után egy-másfél éves gazdasági válságra kell felkészülni Magyarországon. Gyurcsány Ferenc erről azután beszélt, hogy Budapesten tartózkodó svéd kollégájával tárgyalt. A kormányfő azt mondta: a kabinetnek a problémák megoldásához folytatnia kell a párbeszédet a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, valamint a szociális partnerekkel.

A Pénzügyminisztérium szerint jövőre 3 százalék körüli mértékben csökken a háztartások fogyasztása, egyrészt a kevesebb és drágábban igénybe vehető hitel miatt, másrészt a recesszióból következő foglalkoztatás-visszaesés és a reálbérek csökkenése következtében. A tárca elsősorban a kereskedelmi, a pénzügyi szolgáltatói, a vendéglátó szektorban és a feldolgozóipari exportra termelők esetében feltételez nagyobb mértékű elbocsátásokat.Csökkentett kapacitással, de ismét folyamatosan üzemel a General Motors szentgotthárdi motorgyára - közölte Légrádi Edit, a gyár szóvivője. Az üzemben október 9-én állították le átmenetileg a termelést, a cég ezután 40-50 kölcsönzött munkástól vált meg.

A Somogy megyei Sávoly községben elhelyezték a Balatonring alapkövét; 2009. szeptember 20-án a tervek szerint már ott rendezik meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság 14. futamát, a Magyar Nagydíjat. Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter az ünnepségen elmondta: a csaknem 200 millió eurós beruházás legalább 800 embernek ad majd munkát.

Sikerült pluszpénzt átcsoportosítani a jövő évi költségvetés tervezetében az egészségügyre - mondta az ágazatért felelős minisztérium vezetője. Székely Tamás egy szakmai konferencián nem árulta el, mekkora forrásról van szó, de azt hangsúlyozta, hogy a többletpénzt az orvosok és a szakdolgozók béremelésére fordítanák. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint jövőre nominálisan bércsökkentéssel kell számolniuk az ágazatban dolgozóknak.

Bemutatkozó körutat szerveztek a magyar biotechnológiai ágazatnak Kanadában. A road-show első három napja alatt a legtöbb érdeklődés az őssejtterápiás rákkutatással, a bioinformatikával és a külsőleg felszívódó hatóanyagokkal összefüggésben mutatkozott.

Támogatja az oktatási miniszter a felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodásának modernebbé, könnyebbé tételét, de a magánosítást nem. Hiller István erről a budapesti Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja új épületének átadó ünnepségén beszélt.

Aggályosnak tartják a közszféra gazdasági és személyi átszervezéséről szóló jogszabály, valamint a felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodására vonatkozó törvény tervezett módosítását az oktatási érdekképviseletetek. Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta: a két változtatás együtt a felsőoktatási intézmények privatizációjához vezethet, és ismét napirendre kerülhet a tandíj kérdése.

Címlapról ajánljuk
Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Élőben az Aranylabda-gála, Párizsból

Párizsban, a France Football díjátadó gáláján átadják az előző labdarúgóidény legkiválóbb szereplőinek a díjakat, különböző kategóriákban. A meghívottak már mind ott vannak a színházteremben, a képek egyikén sem bukkant fel Real Madrid-futballista, azaz a jelek arra mutatnak, a BL-címvédő beváltotta fenyegetését és bojkottálja a programot.

Vámosi Péter az F1-es szezon hajrájáról: még négyen nyerhetnek, de ez Verstappen és Norris között dől majd el

Négy versennyel – és további két sprintfutammal – a szezon zárása előtt megjósolhatatlan, hogy Max Verstappen vagy Lando Norris lesz-e a világbajnok – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. A szakíró szerint még akár a Ferrari is reménykedhet a konstruktőri vb-címben, de nagyon meglepő számára, hogy az olasz istálló nem jelöli ki Charles Leclerc-t kedvezményezett pilótának Carlos Sainzcal szemben.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×