eur:
388.52
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nincs veszélyben a lakáspiac Magyarországon

A magyar ingatlanpiacon a lakások alulárazottak, a hitelezés aránya nem magas, a befektetők a válságos helyzetben az ingatlan felé fordulnak - egyebek mellett ezzel indokolja az Otthon Centrum elemzése azt, hogy a magyar lakáspiac árai eddig nem csökkentek, és várhatóan érezhetően nem is lesznek kisebbek.

A magyar új lakások árai 30-40 százalékkal alacsonyabbak, mint Csehországban, Lengyelországban, vagy éppen Romániában. Így nincs olyan kényszerítő helyzet, amely az árak korrekcióját követelné - mutatnak rá az Otthon Centrum elemzői.

Évekkel ezelőtt Magyarországon a kereslet és a kínálat együtt csökkent, így a piac kiegyensúlyozott maradt. Így elmaradt a kereslet visszaesése miatti árcsökkenés.

Magyarországon alacsony volt mindig a befektetési célú lakásvásárlás. A lakások forgalmát az "élethelyzetek" produkálták, például a fiataloknak szükségük volt lakásra, majd a gyerekek születésével nagyobb lakásra. Ezek az élethelyzetek folyamatosan "termelődnek", ezért várható, hogy a kereslet csak kis mértékben esik vissza.

A magyar bankok mindig óvatosan hiteleztek, a lakásokat nem árazták túl, és mindig lényeges önerőt követeltek, ellentétben a válságot előidéző amerikai gyakorlattal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×