eur:
388.5
usd:
360.58
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nem lesz kevesebb játék a karácsonyfa alatt

Van annyi vásárló a játékboltokban, mint tavaly ilyenkor, de az emberek olcsóbb termékeket tesznek a kosarukba - írja a Népszabadság. Bár a karácsonyi bevásárlási roham nálunk általában november közepén kezdődik, az már most látszik, hogy a vevők jóval óvatosabbak - állítják játékkereskedők.

Az ágazat szereplői annak is örülnének, ha a tavalyi forgalmat le tudnák bonyolítani. A vevők nem kevesebb játékot szánnak a karácsonyfa alá, hanem inkább a jó minőségű, de olcsóbb termékeket keresik majd.

Új megvilágításba helyezi a kormányzati önmérsékletet - azaz, hogy Gyurcsány Ferenc egy rendeletmódosítással a válságra tekintettel jelentősen csökkentette az év végi jutalomkeretet - az a tény, hogy a jutalmazásra költött pénz a tavalyihoz képest alig mérséklődik. A Magyar Nemzet számításai szerint tavaly 3,5 milliárd forintot fordított erre a kabinet, idén pedig körülbelül kétmilliárdot. A csökkentés tehát mindössze 1,5 milliárd forint.

Szűk két és fél év alatt összesen 1 milliárd 263 millió forintot fizetett ki a BKV 53 különböző tanácsadó cégnek, tudta meg az Index. A legtöbb pénzt a Cemi Kft.-nek fizették üzleti tanácsadásért, összesen 283,6 millió forintot. A részben üzleti titoknak minősített jelentést múlt heti ülésén levette a napirendről a fővárosi közgyűlés, az anyag viszont eldugva, de megtalálható a BKV honlapján.

Miközben a bankok egymásra licitálnak a magasabbnál magasabb betétkamatokkal, egyre kevesebb új befektetési alappal találkozhatnak az ügyfelek a piacon - írja a Világgazdaság. Októberben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete mindössze két új befektetési alap nyilvános ajánlattételét engedélyezte, több nagy alapkezelőnél nem lehet új termékeket jegyezni. Ez nem véletlen: az alapkezelők egyre nehezebben bírják a versenyt az immár 13 százalék fölötti kamatot ígérő bankbetétekkel, amelyekre ráadásul teljes körű garanciát vállal az állam.

Egyelőre nem tudni, miként alakulnak Magyarországon a vállalati adományozások, illetve szponzorációk a gazdasági válság idején. A Napi Gazdaság által megkérdezett cégek, szervezetek közül sokan arról számoltak be, hogy a korábbi évek hasonló időszakaival ellentétben még nincs döntés a jövő évi jótékonykodási keretekről. Az ehhez kapcsolódó adókedvezmény a büdzsé legújabb verziója szerint megmarad, így ettől akár folytatódhat az eddigi trend, hogy évről-évre nő az adományozási keret.

Ismét itt a kötelező váltási időszak, sok százezer autós keres a jelenleginél olcsóbb kötelező biztosítást magának 2009-re - írja a penzcentrum.hu. A MÁV Biztosító Egyesület idei összeomlásából azonban talán már sokan levonják azt a tanulságot, hogy a kötelezőnél sem csak az ár számít, nem árt, ha biztosítónk stabil pénzügyi hátteret is fel tud mutatni. A pénzügyi portál tanácsokat kínál arra, hogy mi alapján válasszunk kötelező biztosítót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×