eur:
388.53
usd:
360.84
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Orbán: A világon a legrosszabbul kormányzott ország vagyunk

Magyarországot nem a nemzetközi pénzügyi válság sodorta bajba, az csak rávilágított az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikájára - mondta az InfoRádióban a Fidesz elnöke. Orbán Viktor hangsúlyozta: a kabinet úgy növelte az államadósságot, hogy a forrásokat nem gazdaságélénkítésre fordította, eközben becsapta a világot és eljátszotta az ország hitelét. Ennek következménye, hogy most csak kedvezőtlen feltételekkel jut hitelhez az ország.

Magyarországnak évente 500 milliárd forintos pluszkiadást jelent az, hogy csak rosszabb feltételekkel jut hitelhez - mondta az InfoRádióban a legnagyobb ellenzéki párt elnöke. Orbán Viktor hozzátette: az országot nem a magas államháztartási hiány sodorta a jelenlegi krízisbe, hanem az államadósság mértéke.

Mint mondta, a kormány hitelből próbált "jóléti rendszerváltást" végrehajtani, eközben a felvett forrásokból semmit sem fordított az ország gazdaságának élénkítésére. Az ellenzéki pártelnök hangsúlyozta: az ország válságát nem a nemzetközi pénzügyi krízis okozta, az csak leleplezte a meglévő gondokat.

Orbán Viktor szerint jövőre az országnak egy 2500 milliárd forintos gazdaságélénkítő csomagra lenne szüksége, az összeg felét adócsökkentésre kellene fordítani. Arra a kérdésre, hogy ennek forrása honnan teremthető elő, azt mondta, az országban évente 200 milliárd forint megy el korrupcióra, egy világbanki elemzésből pedig kiderül: Magyarországon olyan sok felesleges bürokratikus szabály van érvényben, hogy azok három év alatt legalább 7 százalékkal fogják vissza a gazdasági növekedést. Hozzátette: a GDP 1 százalékos növekedéséből 100 milliárd forintos bevétele származik a költségvetésnek.

A kormány az államcsőd szélére juttatta az országot

Magyarország az egyetlen uniós ország, amelyek kis híján maga alá temetett a nemzetközi pénzügyi válság. Míg Szlovákia számára azt jelentette a krízis, hogy a 9 százalékra tervezett növekedését 6-ra kellett csökkentenie, Magyarország 1 százalékos visszaeséssel számol. Mint mondta, a mentőcsomagot a nemzetközi pénzügyi tőke "dobta össze, miután nem tudtuk magunkat megvédeni".

Hozzátette: bár az államcsőd veszélye ezzel elhárult, az ország előtt még hatalmas problémák állnak, a többi mellett emelkedni fog a munkanélküliség és gazdasági visszaesés várható. A Fidesz elnöke szerint az Országgyűlés előtt szereplő költségvetési javaslat nem ad választ az ország előtt álló gondokra, sőt még további problémákat is okozhat.

A kormány félrekezeli a betegséget - jelentette ki Orbán Viktor. Szerinte nem kellene szembe menni a világgal, azaz megszorításokat bevezetni akkor, amikor mindenhol a kis- és közepes vállalkozások támogatására helyezik a hangsúlyt a kormányok.

Hangsúlyozta: a bajból csak gazdasági növekedéssel lehet kilábalni, ellenkező esetben további hitelekre lesz utalva az ország.Még unokáink is nyögni fogják

A valutaalap 25 milliárd dolláros hitelkeretével olyan adósságot veszünk a nyakunkba, amelyet még unokáink is nyögni fogják - mondta Orbán Viktor, aki szerint a nemzetközi támogatással Magyarország még nincs kint a vízből: az államcsődöt ugyan elkerültük, de továbbra is nagy a munkanélküliség, szociális válság van és csökken az életszínvonal.

A Fidesz elnöke kifogásolta, hogy a 2009-es költségvetést a valutaalappal kötött szerződés részletes ismerete nélkül tárgyalják jelenleg a parlamentben, és hangsúlyozta: minden magyar állampolgár alkotmányos joga, hogy megtudja az IMF-szerződés részleteit.

A volt miniszterelnök szerint Magyarországnak már nagyon sokba került az, hogy a szocialisták nem változtatnak a kormányzáson, ezért az optimális lehetőség még mindig az előrehozott választás kiírása lenne.

Az ellenzéki politikus nem lát esélyt arra, hogy felgyorsuljon az eurózónához való csatlakozásunk, és hangsúlyozta: egy gyenge gazdasággal nem lehet teljesíteni az euró bevezetéseinek feltételeit, ezért a munkahelyek megvédésével, adócsökkentéssel, az uniós pénzek felhasználásának más módjával, valamint a kis- és közepes vállalkozások segítésével meg kell erősíteni a gazdaságot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×